A fültisztító pálcika árt a fülnek - helyette inkább így tisztítsuk!

2011.05.09. 08:24

Egy a Henry Ford Kórházban készült tanulmány közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között.A vizsgálat 1540 beteg bevonásával készült, akiknél 2001 és 2010 között diagnosztizáltak sérülést a hallójáratukban. A fül-orr-gégészeten jelentkező betegek több mint fele használt fültisztító pálcikát füle tisztántartására, ami komoly károkat okozhat, ha túl mélyre hatol a fülcsatornában. Legrosszabb esetben a dobhártyát is átszakíthatja, és dobhártya-perforációt is okozhat, ami súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet.

 


„Ha valaki úgy érzi, megromlott a hallása, esetleg szédül, vagy szokatlan arcrángásokat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy fülkárosodást szenvedett” – javasolta Dr. Ilaaf Darrat, a Henry Ford Kórház fül-orr-gégésze. „Sokáig nem volt egyértelmű, vajon minden dobhártya-sérülés esetén szükség van-e műtéti beavatkozásra, de a most készült tanulmányunkból kiderült, hogy az esetek 97 százalékában két hónapon belül magától begyógyul a sérülés.”


Michael Seidman, a tanulmány társszerzője a fültisztító pálcika helyett az alábbi módszerek alkalmazását javasolja a belső fül tisztítására:


1. Meleg csapvizet egyenlő arányban keverjünk össze hideg peroxiddal. Győződjünk meg róla, hogy szobahőmérsékletű és havonta 1-2 alkalommal gyengéden mossuk ki a fülünket.


2. Egyszerű ecetet keverjünk vízbe és hetente egyszer 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.


3. Keressünk fel egy orvost, aki szakszerűen eltávolítja a felgyülemlett fülzsírt.


4. Próbáljunk ki valamilyen recept nélkül kapható fültisztító sprayt.


Az eredeti cikk a dr.info oldalon olvasható
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dark Archon 2011.05.18. 12:38:46

Fültisztító spray-től siketült meg egyik kollégám az egyik fülére, jó ötlet...

Simán víz és az ujjunk, ameddig beér. Extrém esetben meg orvos.

adamantium 2011.05.18. 21:40:53

Jézus Mária, vagy a cikk szerzője hülye és fogalmi zavarai sincsenek a fül-orr gégészetről, vagy a fordítónak vannak ilyen gondjai:
"Legrosszabb esetben a dobhártyát is átszakíthatja, és dobhártya-perforációt is okozhat, ami súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet."
- a dobhártya átszakítása az a perforáció. tehát nem "és" hanem "vagyis"
- ez nem vezet közvetlenül a fent leírtakhoz, hanem ahhoz gyulladások vezetnek
azt, hogy a dobhártyasérülés magától is begyógyul azt nem most fedezték fel hanem évtizedek óta tudjuk. persze a legfontosabbat nem említi, hogy ha lyukas a dobhártya tilos víz jusson a fülbe mert akkor jönnek a súlyos komplikációk ha a víz bemossa a szemetet a középfülbe.
a leírt 4 módszer közül az első kettőt veszélyesnek tartom, a 4. az szintén nem jó.
el kell menni fület mosatni, nem pedig vegyi anyagokat használni. ha nagyon be van suvadva a fülbe a fülzsír, akkor parafinolajjal kell felpuhítani.
ennek a cikknek az információs haszna inkább negatív

repecs 2011.05.26. 20:01:16

Fülgyertya negyedévente.

Desiderata 2011.05.26. 22:26:27

Egyetértek adamantiummal. A hidrogénperoxidos tisztítás egészen brutális .
@repecs: a fülgyertya, amit ugye a vakbélgyulladás kezelésére is használnak a vajákosok?

repecs 2011.05.27. 10:35:43

@Desiderata: Sütőt is be lehet gyújtani vele.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása