Megdöbbentő, milyen betegséget okozhat a mobil

2011.05.06. 10:18

Szinte mindenkinek van már mobiltelefonja, mégis kevesen tudják, milyen hatást gyakorolhat a készülék az egészségünkre.Nem új keletű a kérdés: milyen egészségkárosító hatásai vannak a mobiltelefonnak? Az ma már kutatásokkal alátámasztott, vitathatatlan tény, hogy a telefonok által kibocsátott sugárzásnak vannak egészségkárosító hatásai, csupán a hatás mértéke a kérdés.Elhanyagolható, alig észrevehető elváltozást okoz? Vagy csupán évek, évtizedek múlva érzékelhető a káros következmény? Esetleg műszerekkel nem mérhető pszichés elváltozásért is felelhet a maroktelefonunk?

 


Mobiltelefon és magatartászavar


Egyes kutatások szerint a legnagyobb probléma, amit okozhat, legfeljebb a fülcsengés lehet, más szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobiltelefon egyelőre ismeretlen biológiai változásokért is felelhet.


– Nem ismerhetjük a hosszú távú kockázatokat, és még húsz évig nem is fogjuk – állítja Diana Zuckerman, a Cancer Prevention and Treatment Fund nevű amerikai rákmegelőzési alap elnöke. Ez azonban nem azt jelenti, hogy most nem kell aggódnunk a mobiltelefon magunkra és a gyerekeinkre gyakorolt egészségügyi hatásai miatt. Az aggodalmakat pedig csak fokozza az a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban – a MediPress közvetítésével nálunk is – ismertetett kutatás, amely azt mutatta, hogy a mobiltelefon összefüggésben állhat a gyerekek rossz magaviseletével. A kutatás 1996–97-ben született gyermekeket és sokat mobiltelefonáló édesanyáikat vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy amennyiben az anya a terhesség alatt és után rendszeres mobilhasználó volt, gyermeke nagyobb valószínűséggel szenvedett 7 éves korára magatartási zavaroktól.
Zuckerman elmondta: azt már tudjuk, hogy a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros lehet a fejlődő agyra. A gyerekek koponyacsontja vékonyabb, mint a felnőtteké, és korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyermekagy nagyobb mértékű sugárzásnak van kitéve, mint a felnőtté. A vizsgált populációban azokban a gyerekekben figyelték meg a magatartászavarok legmagasabb kockázatát, akiknek édesanyja a terhesség alatt is rendszeresen használt mobiltelefont, amikor a csecsemő agya fejlődésben van, és rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra. A szakértő szerint bármi legyen is az ok, senki sem akarhatja, hogy gyermeke agresszív viselkedéstől szenvedjen csak azért, mert az édesanya állandóan a mobiltelefonon lóg.


Néhány tanács

 

A kutatók szerint az anyáknak nem kell teljesen lemondaniuk a mobiltelefonról a terhesség alatt, de körültekintőbben kell használniuk a készüléket. Íme, a legalapvetőbb tanácsok:


A fejhallgató vagy a kihangosító segítségével lehet a legegyszerűbben korlátozni a telefon sugárzásának behatását.


Figyelj oda, hol tartod a készüléket. A mobiltelefon, ha a nemi szervek közelében tartják – különösen a férfiak –, csökkentheti a termékenységet. A férfiaknak nem javasolt a nadrágzsebükben, a nőknek a mellük közelében tartani a mobiltelefont.


Tartsd távol a mobilt a gyerekektől! Zuckerman szerint kifejezetten rossz ötlet, ha valaki a bölcsőbe helyezi iPhone-ját, hogy altatódalt hallgattasson a csecsemővel. A nagyobb gyerekeknek pedig nem tanácsos megengedni, hogy túl sok játékot játsszanak és filmet nézzenek a mobilon.


Vásárolj alacsony sugárzású mobiltelefont! Bár nem bizonyított, hogy a sugárzás okozza a magatartászavarokat, inkább vidd túlzásba az óvatosságot.


Az eredeti cikk az otvenentul.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2011.05.07. 09:26:56

iPhone-t pont be lehet állítani repülőutas üzemmódba pár érintéssel, ami teljesen lekapcsolja a mobilhálózatról. Hang- és képsugárzáson kívül mást onnantól nem csinál.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása