Májusi gasztroprogramok

2011.05.01. 18:20

Harsogóan zöldek a fák, minden még kicsit tavaszi, de már a nyárra hangol. Ebben a friss, üde időben érdemes hétvégénként kimozdulni, kirándulni, fesztiválokat látogatni. A májusi kínálatban mindenki találhat kedvére valót - a bablevesfőző versenytől egészen a pincefesztiválig.

 

 

2011.május 5-7. Pálinkafesztivál, Budapest


Az őszi Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválhoz hasonlóan a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivál is megújul. Míg a Várban minden évben más-más vendégország mutatja be párlatát, addig tavasszal a magyar gyümölcsök, és a belőlük készült ételek, valamint pálinkák kerülnek reflektorfénybe. A sort az egyik legízletesebb és legfontosabb pálinka-alapanyag, a szilva kezdi meg. A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálja finomságát. A gasztronómiai élményeket a házi sajtok, finom borok és pezsgők, és az elmaradhatatlan kolbászház teszi teljessé! A megszokott és új ízeken túl a fesztiválon kiemelt helyet kapnak majd a szilva éve keretében készült ételspecialitások is.


www.budapestipalinkafesztival.hu

 

2011. május 07. Jókai bableves főző verseny, Balatonfüred


A programok között megtalálható irodalmi est és matiné, könyvbemutató, könyvvásár, kiállítás. A rendezvény érdekessége a Jókai bableves főző verseny a Koloska völgyben, Főzés közben a felállított színpadon különböző programok szórakoztatják a közönséget.


www.balatonfured.info.hu

 

2011. május 07-08. Hercegi Mandulás Napok, Vonyarcvashegy


A helyi kulturális értékek bemutatása mellett, május ezen hétvégéjén Vonyarcvashegy sokszínű programsorral várja az érdeklődőket. A gasztronómiában természetesen a mandulás ételek kapják a főszerepet és idén is megrendezésre kerül a mandulás receptek versenye.


www.vonyarcvashegy.hu


2011. május 07-08. Hollókői bornapok, Hollókő


A rendezvényre látogatók éppúgy kóstolhatnak majd tüzes balatoni vagy villányi bort, mint ahogyan a "királyok borát, a borok királyát", a tokaji aszút is. A két nap alatt számos hagyományőrző csoport, kézműves bemutató és szórakoztató program várja a vendégeket. Mindez a hollókői ófaluban a helyiek vendégszeretetével fűszerezve.


www.holloko.hu

 

2011. május 08. Szent György-napi juhásztalálkozó és főzőverseny, Hódmezővásárhely


A több ezer érdeklődő a juhászat ősi hagyományainak megismerésével együtt, kulináris élményeket is kap, hiszen a szigorúan szakmai alapokon nyugvó juhászverseny mellett a birkapörkölt-főzők is illatos és ízletes mérkőzést vívnak egymással.


www.mgk.u-szeged.hu

 

2011. május.13-15. Balatoni pörköltfőző verseny, Révfülöp

 

A szombati pörköltfőző versenyen hagyományos és különleges alapanyagokból is készülnek majd pörköltek, amelyeket meg is lehet kóstolni. Természetesen a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt lesz bőven program a 3 napos rendezvény alatt: mazsorett felvonulás, népzene-, néptánc bemutató, lovaglás, lovas kocsikázás, íjász-és betyár bemutatók, hagyományos népi mesterségek bemutatása, vicces versenyek, este „Pörköltmulatság” – mulatós zenével. A rendezvényen sokfajta pörkölt megkóstolható, többek között: kakashere-, marhalábszár-, vaddisznó-, birka-, nyúl-, csülök-, köröm-, zöldség-, tojás-, vörösboros szarvas pörkölt, stb.


www.vakaciotabor.hu

 

2011. május 13-15. Vendéglátó tanulók országos főzőversenye, Bogács


A verseny idei témái a grillparti és a bogácsban készíthető ételek. Grillezett, roston sült, nyárson sült vagy egyéb kerti grill partin készíthető ételek készítése (akár különlegességek is lehetnek) a hozzá illő grillezhető gyümölcsökkel, zöldségekkel és salátaköretekkel. A Grillparti ételeit a versenyzőknek úgy kell összeállítani, hogy jó szívvel ajánlhassák azt üdülő-nyaraló vendégeknek. A bográcsban készíthető ételeket minden csapatnak a magukkal hozott nyersanyagokból a szintén magukkal hozott eszközökkel kell elkészíteni. Az ételeket régies ízekkel, nagyanyáink, dédanyáink receptjei szerint kell elkészíteni, mely receptekre a rendezőség igényt tart.


www.bogacs.hu


2011. május 14. Országos diák gulyásfesztivál, Fegyvernek


Az ország legkülönbözőbb helyeiről jönnek ide csapatok. Főként a vendéglátás és idegenforgalom szakmacsoportban tanuló középiskolások közül. Esztergom, Győr, Hódmezővásárhely, Debrecen messze esik Fegyvernekről, de a legjobbaktól tanulni messziről is érdemes. Azoknak, akik nem ezt a szakmát tanulják, egy jó buli, ami különbözik a szokásos összejövetelektől. Műsort nézve, közösen főzni, beszélgetni és sokat nevetni jó.


www.fegyvernek.hu

 

2011. május 14-15. Kevi juhászfesztivál, Túrkeve


A fesztiválon lesz szakmai találkozó, amelynek keretében a juhászattal kapcsolatos aktuális témákban szerveznek konferenciát. Sok érdeklődőre számíthat az egész nap folyamatosan zajló juhnyíró bemutató is, ahol a nézők betekintést kapnak a birkanyírás rejtelmeibe, és a bátrabbak ki is próbálhatják majd a juhnyírás mesterfogásait. A fesztivál elengedhetetlen része a Kevi és Kunsági birkapörkölt-főzőverseny, valamint az egyéb tájjellegű és bográcsos ételek versenye, amelyeket a helyszínen a látogatók is megízlelhetnek.


www.turkeve.hu


2011. május 20-22. Töltött káposzta fesztivál, Rátka


Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen első alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta fesztivált. A rendezvény célja a hagyományőrzés, de egyúttal azt is szeretnék a szervezők, hogy Rátka polgárai és a hozzájuk látogató vendégek kikapcsolódást, szórakozást találjanak ezeken a napokon. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza.


www.ratka.hu

 

2010. május 21-22. Etyeki pincefesztivál, Etyek


2003 óta az évszázados etyeki pincék nem csak borászok generációinak munkájáról regélnek, hiszen az eddig megrendezett nyolc Pincefesztivál alatt látogatók százezrei koptatták tovább az ódon köveket. Minek köszönhető ez az évről évre növekvő népszerűség? Rendszeres vendégeink bizonyára alig várják már a májust, hogy ismét megkóstolhassák a legjobb magyar borokat, és ismerősként köszönthessék hazánk legelismertebb borászait. Az újoncként érkező családok apraja-nagyja pedig tartalmas programok garmadáját fedezheti fel a játszóháztól a kézműves kiállításig, szurkolhat a BorÁszok-Parlament SE barátságos focimeccsen, vagy meghallgathatja a Búcsú téren a legnépszerűbb előadók koncertjeit.


www.pincefesztival.hu

 

Az eredeti cikk a mindmegette.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása