3 halálos betegség a házad tájáról

2011.05.01. 17:38

Influenzaszerű tüneteid vannak? Nem hatnak a gyógyszerek? Lehet, hogy komolyabb fertőzésről van szó.A bennünket körülvevő haszonállatok, háziállatok akár veszélyesek is lehetnek. Az orvostudomány gyűjtőnéven zoonózisnak hívja azt a számtalan betegséget, amelyek állatról emberre is átterjednek, néha úgy, hogy a hordozó állaton semmilyen tünet nem jelenik meg. Kutyás, macskás háztartásban nem árt, ha jobban vigyázol, de meg kell gondolnod azt is, hogy házi disznóvágásból veszel-e húst…

 


Liszteriózis


A liszteriózis baktériumos fertőzés, amely legalább annyira veszélyes állatokra, mint az emberre. Elsősorban a szerves trágyázás okolható érte: az ürülékben megtalálható kórokozók a talajból az élelmiszerre juthatnak, de különösen veszélyesek a gyors érlelésű, lágy sajtok és a pasztőrözetlen és hőkezeletlen tej. A baktérium az állatoknál változatos tüneteket okoz, és az embernél is nehéz megállapítani a betegséget. Mivel a szervezetbe a táplálékkal kerül, elsősorban az emésztőrendszerben szaporodik el, hasmenést és hasgörcsöket okozva. Amennyiben a nyirokrendszerbe vagy a vérbe jut, lázat, influenzaszerű tüneteket okoz, antibiotikummal könnyen kezelhető.


Nagyobb probléma akkor keletkezik, ha legyengült immunrendszerű betegekkel találkozik a baktérium – például szervátültetés vagy súlyosabb betegség után. Ekkor a tünetek súlyosak is lehetnek, akár agyhártyagyulladás is kialakulhat. A liszteriózis legnagyobb veszélye azonban a várandós anyákat és az újszülötteket fenyegeti: a liszteriózisban szenvedő anya az első trimeszterben elvetélhet, előfordulhat halvaszületés, illetve az újszülött a liszteriózis szövődményeibe az első napokban belehalhat.


Trichinellózis


Okozója egy féreg, amely két veszélyforrást is tartogat: lárvája az izmokban, kifejlett formája a bélcsatornában élősködik. Mindkettő elsősorban vadon élő állatokról – vaddisznó, borz, róka – terjedhet át az emberre, de ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, alapvető higiéniai és konyhatechnikai hibákat kell elkövetni. A béltrichinellózis tünetei: láz, hasmenés, hányás, görcsös hasi fájdalmak, amelyek igen súlyosak is lehetnek. Az izomtrichinellózis azonban nagyobb veszélyeket rejteget: az elején magas láz és izomfájdalmak, később nyelési és légzési nehézségek jelentkeznek. A szemhéjon és az arcon jelentkező vizenyős beszűrődések egyértelműen a trichinellózis jelei, azonban amikor jelentkeznek, már nem nagyon lehet mit tenni. Megfelelő diagnózis és kezelés híján 2-7 héten belül a beteg belehal a fertőzésbe és a következtében kialakuló kóros soványságba és mérgezésbe.


A betegséget a nyers, feldolgozatlan hús és húskészítmények fogyasztása okozhatja. A kötelező húsbevizsgáláson átesett hússal semmi gond nem lehet, ám az ellenőrizetlen magánvágások nagy veszélyt jelenthetnek, illetve az is, ha a húst nem sütik át megfelelően – a férgek ugyanis magas hő hatására elpusztulnak.


Tuberkulózis


Szinte hihetetlen, de életében minden harmadik ember találkozik a tuberkulózis kórokozójával, amely szintén állatról terjed emberre. Az emberre a szarvasmarha-gümőkór veszélyes. Sokan találkoznak a kórokozóval gyerekkorukban, de a tünetek nem jelentkeznek náluk, csak egy tüdőszűréskor fedezik fel az elszenesedett, betokozódott nyirokcsomót, amely azonban még ebben az állapotában is fertőzött lehet.A nagyobb gond azzal a betegséggel van, amely felnőttkorban alakul ki. A cseppfertőzéssel terjedő betegség leginkább a tüdőt támadja meg, és a száraz, görcsös, szűnni nem akaró köhögésen kívül eleinte nem is jelentkezik más tünet. Később aztán – ahogy a kórokozó tovább terjed a tüdőben – előfordulhatnak a klasszikus tünetek: véres köpet, krónikus fáradtság, fáradékonyság… A betegség ellen van védőoltás, mégis fertőzhet, főleg akkor, ha frissen fejt tejet vagy nem megfelelő technológiával készült tejkészítményt eszünk, iszunk. Szélsőséges esetben a kórokozó bejut a nyirokrendszerbe, a véráramba is, ezzel pedig megtámadhatja a létfontosságú szerveket, és halált okoz.

 

Az eredeti cikk az otvenentul.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása