Táppénzcsalónak nézett az orvos

2011.04.19. 06:00


Kedves Blog!


Egy elég kellemetlen „élményt” szeretnék elmesélni. Nem vagyok nagy orvoshoz járó, évente ha egyszer elmegyek a rendelésre, többnyire influenza, vagy influenzaszerű tünetekkel. Sajnos januárban, már az év első hónapjában be kellett iktatnom egy vizitet. Borzasztóan fájt már napok óta a hasam. Kezdetben úgy voltam vele, hogy majd elmúlik, de végül, miután a munkahelyemen is észrevették a dolgot és hazaküldtek, mert már annyira erős fájdalmaim voltak és óránként mentem hányni, úgy döntöttem, nem halogatom tovább a dolgot.

 


Elmentem a háziorvosomhoz, akinek jóformán a nevét sem tudtam, meg kellett néznem konkrétan. Kínok közepette végigvártam a soromat, majd sorra kerültem. Köszöntem, elmondtam, mi járatban vagyok, hogy folyamatosan hányok, és már kiegyenesedni sem tudok, annyira fáj a hasam. Nem tudom miért, de kétkedő fejet vágott a doktor úr, szimulánsnak nézett, holott nem adtam rá okot. Lefeküdtem, elkezdte nyomkodni a hasamat, annyira fájt, hogy szégyen, nem szégyen, sírva fakadtam.


A doktor úr továbbra is ugyanolyan kételkedően nézegetett, majd mondta, hogy nincs komoly bajom, felír egy gyógyszert. Majd mellékesen elkezdte ecsetelgetni, hogy manapság senki sem akar dolgozni, mindenki táppénzes papírokért jár hozzá. Egyértelmű volt, hogy nekem szándékozta eljuttatni az üzenetet, miszerint én is csak a munkából akarok lógni. Egyetlen gondolatom az volt, hogy mielőbb hazaérjek, mert különben nekem annyi.


Hazavánszorogtam, de annyi erőm már nem volt, hogy a gyógyszert kiváltsam. Közben a lázam is felszökött, ledőltem, de újra és újra hánytam, a fájdalom nem csillapodott. 5 óra tájban a férjem hazaért és látta, hogy nagyon rossz bőrben vagyok. Mondta, hogy hívja az ügyeletet. Hívta is, de ők nem voltak hajlandóak kijönni, mondván „menstruációs hiszti miatt” ők nem mennek házhoz. Férjem hiába mondogatta, hogy nem erről van szó. Végül a mentőket hívta, akik szerencsére ki is jöttek, méghozzá hamar.


Azonnal megállapította a mentőorvos, hogy vakbélgyulladásom van, méghozzá perforálódott, vittek is szirénázva szélsebesen a kórházba és még aznap megműtöttek. Az orvosom már a műtét után mondta csak el, hogy akár nagyobb baj is lehetett volna, ne adj Isten akár bele is halhattam volna. Az igazat megvallva ekkor ijedtem meg igazán.


Felmerült az eset kapcsán bennem néhány kérdés:


1. Ennyire nehéz volna megállapítani, hogy vakbélgyulladással áll szemben az orvos?


2. Ha igen, a másik doktor hogyan jött rá egyből?


3. Miért kell kételkedni abban, ha valaki arról beszél, hogy erős fájdalmai vannak, ráadásul még a könnyei is hullanak közben?


4. Az ügyelet nem azért van, hogy végighallgassák a betegek panaszait és ki is jöjjenek, ha ez indokolt?

 


Szerencsére most már csak az a heg emlékeztet erre a szörnyűségre és remélem többé nem kerülök hasonló helyzetbe
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.19. 06:25:18

A vakbelgyulladasrol mar nagyon sok szo esett korabban.
De ez utott: "Borzasztóan fájt már napok óta a hasam. Kezdetben úgy voltam vele, hogy majd elmúlik, de végül, miután a munkahelyemen is észrevették a dolgot és hazaküldtek, mert már annyira erős fájdalmaim voltak és óránként mentem hányni."
Csak ugy megjegyeznem, hogy az emberek igy halnak meg nagy szazalekban: "majd elmúlik." Aztan meg nem mulik... Vagyis vegul megiscsak elmulik...

De akkor lenne egy kerdesem, mert mindenki dobalozik a szoval, de vajon hanyan tudjak, hogy mit is jelent a perforacio? Es milyen jelei vannak a gasztrointesztinalis perforacionak (tapintasi lelet is)?

Erika László 2011.04.19. 06:34:48

remelem, nem hagyod futni azt a szemetladat, aki majdnem kinyirt teged!!!

itt nem fogja senki helyetted feljelenteni, neked kell lepned!

cenzorilla 2011.04.19. 06:52:58

@Erika László:

Fékezd egy kicsit az indulataidat kérlek!

Tanulmányozd aztán a vakbélgyulladás kialakulását. Volt már szó róla...

Dr.laikus PhD 2011.04.19. 06:58:57

@miklos.rabai:

Éjszakai élményem a kórházból. :)

Vakbélgyulladás, operációra készítik elő.
Orvosi műfogás (még soha nem láttam).
Alkarjával a has középvonalában benyomta a páciens hasát. Kérdés: -Érzékeny?
Nem volt.
Azaz nem fúródott át.
Ha marhaság, nem én mondtam, hanem orvos. :DD
A könyöklésnek látszó fogás viszont nem volt álom....

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.19. 07:00:52

@miklos.rabai: Nos, megnézhetném a Google-éban, de úgy nem becsületes dolog.Sokan beszálltak ebbe a játékban, én viszont teljesen "mezei"ember vagyok. De hát kell ilyen is:)) Szóval a perforáció, azt hiszem szakadást, jelent, vagy valami ehhez hasonlót. Úgy gondolom, hogy a gennyes vakbél feszül, feszül, majd egyszer csak nem bírja tovább és kifakad, ezzel megfertőzve a hasüreget (vagy valami mást)
A másik kérdésedre válaszom nincs, ugyanis, már a kérdést sem értem:)))))
De utána nézhetnék, de most még reggel van:)

Erika László 2011.04.19. 07:11:06

@cenzorilla:

ok. utananezek. ettol meg felhaborithat 1 ekkora mellefogas.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.19. 07:14:24

A korrektséghez tartozik, hogy más-más állapotot látott a két orvos. Láza pl. már csak otthon lett a betegnek. Folyamatát tekintve az idő múlásával egyre pontosabb diagnózist lehet felállítani. Nem értek hozzá, csak úgy mondom.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.19. 07:23:18

A vakbélen keresztül a béltartalom is ürülhet, vagy csak a gyulladás okozta genny?

rikavagyok 2011.04.19. 07:27:28

@Erika László:
Engem egészen konkrétan 3hétig aszaltak vakbélgyuszival, mikor asztalra tettek sem volt még diagnózis, csak hogy valahonnét van egy helyes, tályognak kinéző vmi a hasamban... Olyan atípusos tüneteim voltak, hogy egyszerűen csak örülök hogy nem patológiai diagnózis lettem.
Ha valakinek szép hosszú féregnyúlvány jutott, az bizony sokfele elér a hasüregben, és gyakorlatilag minden hasi kórképet tud utánozni.

a végzet aszonygya 2011.04.19. 08:46:13

Egyes háziorvosok mindenhez értenek, legalábbis azt hiszik(az enyém majdnem mindenhez).
Miért nem küldte egyből sürgősségire a beteget?
Ilyen esetben egy normális háziorvos azonnal továbbküldi a beteget kórházi kivizsgálásra.

Sebész szakorvosok zöme már tapintásra egyből rájön, ultrahang előtt már vért is vesznek a betegtől a műtéthez, sőt már kérik az altatáshoz szükséges mellkasi röntgent.

Tower13 2011.04.19. 09:02:52

Nem szidom a háziorvosod. MAjd mások úgyis megteszik :)
Egyébként ha jól tudom a gyulladás miatt romló vérellátás okán kialakuló szövetelhalás következménye a perforáció. A kialakulásához meg: széklet, sűrű válladék, vagy mondjuk galandféreg, mely lezárja a vakbelet, így nem tud ürülni, tisztulni.

Tower13 2011.04.19. 09:05:04

@Tower13: JA! Elfeledtem!
A jó házidokim engem simán küldene tovább kivizsgálásra, mer kisebb tünetekkel is. Egyszer tüdővel maga akart átvinni a közeli korházba. De végül megegyeztünk, hogy elmegyek a szokásos tüdőszűrő állomásra.

UI: Nem tud valaki pesten egy jó vállszakembert?

serfecs (törölt) 2011.04.19. 09:24:27

Na jó, most szállt el a jó kis kommentem, mert véletlenül belefrissítettem :-( Ez sem az én napom :-(

Káin 2011.04.19. 09:29:03

@panni75: Nekem pedig állandóan összeomlik a böngészőm, ezért ha hosszabb kommentet írok, mindig wordben teszem azt.

Biga néni 2011.04.19. 10:16:26

Részvétem a posztolónak a tortúráért!!

Hasonló eset nálunk is volt a családban. 2,5 éves unokaöcs vasárnap kidőlt egy hányós nyavalyával. Pest környéki falu (ja nem, bocs, azóta már város!) gyerekorvosa hétfőn megállapította, hogy "torokgyulladás, az ilyen picik attól is tudnak hányni". (Amit amúgy az azóta megszületett saját fiam is bizonyított.) Eltelt a kedd, a szerda, pici fiú nem lett jobban, közben hasmenés is társult a dologhoz, szerda este bevitték a Lászlóba. Ott az ügyeletes hasi ultrahangot csinált, nem talált semmit (!!!). Mintákat vettek, mert a nagymama kacsái és nyulai miatt szalmonellára gyanakodtak. Végül szombaton az I. sz. Gyerekklinikán megműtötték. Addigra üszkös volt a féregnyúlvány (a zárón feketén-fehéren leírták: gázgangréna).

VaTi 2011.04.19. 10:35:33

Nekem anno anyukám azt mondta, h ha hasi fájdalom miatt vakbélgyulladásra gyanakszik az ember, akkor háton fekve próbálja meg a két kinyújtott lábát a levegőbe emelni. Ha nagyon erős, éles fájdalmat érez, az vakbélgyulladás. Szerencsére sosem volt rá szükségünk, így nem tudom, ehet ebben valami?

TamásD 2011.04.19. 11:25:18

A perforáció kilyukadást jelent, amikor a féregnyúlvány tartalma kijut a hasüregbe. Ez lehet széklet, lehet genny, attól függően, hogy a féregnyúlvány mennyire van lezáródva, mennyire közlekedik a bélrendszerrel, de mindenképpen fertőző, szennyezett trutyi, ami hashártyagyulladást fog okozni.

Ez a lábfelemelés dolog azért nem ilyen egyszerű, hogy ha fáj, akkor vakbélgyulaldásod van, ha nem nem, de valóban a psoas izom feszülése perforált vakbél esetén fájdalmas. Próbálja ki mindenki, tartsa felemelve egy fél óráig mindkét lábát, és nézze meg, hogy fáj-e neki:)

A háziorvos balfasz volt, mert azért ilyen erős fájdalom esetén legalább egy kórházi beutalót illik adni (a mentőorvos meg hangember, mert abból, hogy valakinek fáj a jobb alhasa, legfeljebb tippelni lehet, valószínűleg vakbél).

serfecs (törölt) 2011.04.19. 11:26:02

@VaTi: nőknél a petefészekgyulladás is okozhat ilyen tünetet, közel is vannak egymáshoz, tehát ettől még nem biztos, h vakbél.

2011.04.19. 11:26:54

1. Lehet. lásd: @rikavagyok:

2. Ügyesebb/szerencsésebb volt.

3. Mert egy férfi ezt havonta hallgatja 3-5x esti szex előtt.

4. Az orvosilag releváns panaszokat kell végighallgatni. Azokat lettek mondva? HA indokolt.

Dr.laikus PhD 2011.04.19. 11:47:51

@ReignOfdark:

3. Az én időmben a migrén volt a menő... :DD

De jut eszembe, te panaszkodsz, vagy dicsekszel? 3-5x? ;)*

2011.04.19. 11:52:42

@Dr.laikus PhD: Panaszkodni biztos nem, nekem szerencsém van a párommal :-)

Itt ilyen príma lányok vannak:
www.youtube.com/watch?v=24m4GzMhgtM

El Visco Stello (törölt) 2011.04.19. 12:00:36

Off:
Asszonyt elkapja a yeti és leteperi. Kegyetlenül kiabál a férjének, hogy segíts már, segíts már!
Férj unottan rágyujt és legyint: Hát mondd neki, hogy fáj a fejed, vagy hogy most voltál fodrásznál!

Mágia 2011.04.19. 12:01:15

@Dr.laikus PhD:

Abban mi dicsekvés van, ha hetente 3-5 alkalommal próbálkozik, ám visszapattan?

:P

2011.04.19. 12:04:56

@Máгia: BlaBlaBla. :-)))
Nem terítek nemi életet, de nincs miért aggódnotok, délceg teuton ifjúságom teljében vagyok! :-D Kérdeznéd csak meg az uránvárosi lányokat... főleg a Kuba bárban :-P

Dr.laikus PhD 2011.04.19. 12:25:16

@Máгia:

Jajajaj! Mindig csak a logikát keresed...

Hol van az optimizmusod?

Khm... vagy az emlékeid? :P

Mágia 2011.04.19. 12:36:06

@Dr.laikus PhD:

Nincsenek emlékeim, a jelenben élek :)

Dr.laikus PhD 2011.04.19. 12:52:25

@Máгia:

Ccccc... :P

"Nincsenek emlékeim, a jelenben élek"

Na ezt hogy csinálod emlékek nélkül?
(honnan indul az inga?)

Morrancs 2011.04.19. 13:31:53

Lehet anekdotázgatni arról, hogy mennyire nehéz vakbélgyulladást diagnosztizálni egyes esetekben, de itt már a posztoló is feltette a kérdést:
ami a mentős dokinak elsőre ment, az a háziorvosnak mért nem?
Mondjuk mert a háziorvos már előre elhatározta, hogy táppénzcsalóval van dolga, és az előítélet elfedte az "orvosi éleslátását"?
Elhiszem, hogy az orvosokat is sok frusztráció éri napközben, se nem a betegen kéne kiélni.
Persze lehet, hogy valóban nem ismerte fel. De az még siralmasabb.

A fiamat március 23-án este műtötték vakbélgyulladással. Aznap hajnalban éjjel egykor még betakartam, nyugodtan aludt, kettőkor megjelent, rázta a hideg, és mutatta a hasát jobboldalt, hogy ott fáj, nagyon erősen. Egyből beugrott a vakbél, és mentünk a kórházba. Rá sem mondták azonnal, hogy egyértelműen az, de benn fogták megfigyelésen, és nem mondták rá, hogy szimulál.

Azt hiszem ez az a tünet, amivel nem jó viccelni, mert biza a megműtetlen vakbélgyulladásba bele is lehet halni. És ha valaminek ilyen kimenetele is lehet, akkor azt nem söpröm a szőnyeg alá egy rossz hangulat, vagy tele hócipő miatt.

Morrancs 2011.04.19. 13:33:56

@ReignOfdark:

A kettes pontra reagálva:
Ha ezen múlik a betegek élete, hogy egy orvos szerencsés, akkor már régen baj van.

Nem érzitek, hogy mennyire ciki, amikor ilyesmivel véditek azokat az orvosokat, akik hibáznak?

Ez nem LOTTÓ!

VaTi 2011.04.19. 13:59:03

@TamásD: "Próbálja ki mindenki, tartsa felemelve egy fél óráig mindkét lábát, és nézze meg, hogy fáj-e neki:)" zizi vagy, nem azt írtam, hogy fél órán át :) egyáltalán a felemelés maga.
meg közben Panni is írta, h nem ilyen egyértelmű, köszi neki is :)

a végzet aszonygya 2011.04.19. 14:29:43

@TamásD:

fél óráig?
még perforáció nélkül is fáj:))

szerintem van itt valaki, aki hetente operál ilyen betegeket
ugyi TamásD?

Irkutszk 2011.04.19. 14:33:51

A címre reagálnék, mivel a vakbélgyuszival már többen foglalkoztak:

Akinek nem inge, ne vegye magára.

Leroi 2011.04.19. 15:50:25

@VaTi:
Szerintem ha két deltás férfivállon nyugszanak a lábak, az nem lehet rossz...
Ki lehet próbálni...:P

Leroi 2011.04.19. 15:51:04

Ja, és akkor jöhet a perforáció is...:)))

adamantium 2011.04.19. 16:37:08

@Leroi: erről az jut eszembe, hogy:
két szűzhártya megy a pusztában. az egyik megkérdi:
- te tudod merre megyünk?
- nem, de majd csak kilyukadunk valahol

Erika László 2011.04.19. 16:38:52

@rikavagyok:

nem semmi. ilyen nyavalyak eddig messze elkerultek nemcsak engem, de a kozeli-tavoli rokonsagot is. ha mar felismerik rutinmutet.

adamantium 2011.04.19. 16:46:15

egyébként itt a gond, hogy az egész nem egyértelmű gastro-intestinális panaszokkal indult, ezt valószínűleg a kedves levélíró is sugallta a háziorvosnak, olyan címszó alatt, hogy "annyira sz@rul vagyok, hogy nem bírok dolgozni" ami igaz is csak hát ezzel meg is van a félrevezetés csírája.
persze az intelligencia is magaslatokon járt amikor a kedves beteg nem jött rá magától, hogy ha egy közepesen felszerelt rendelőben, közepes tünetekkel nem bírtak rajta segíteni akkor majd súlyos tünetekkel, egy kis kézitáskával érkező ügyeletes majd segít rajta. ez kb olyan mintha én a haverokkal nem bírom odébb tolni a szekrényt, de ha megrakom könyvekkel akkor áthívom a szomszédból a 80 éves mari nénit hátha az 50 kilóval nehezebben eltolja. szal ez alapból hülye ötlet volt. legalábbis is én úgy vélem, hogy az ember, ha nem oldódik meg a problémája, akkor igyekszik egyre jobban felszerelt helyeken megoldást keresni, nem pedig visszafejlődik.

serfecs (törölt) 2011.04.19. 17:20:12

@Leroi: vakbélgyuszi esetén férfi vállra vetve is fáj, ha jól sejtem :-)

serfecs (törölt) 2011.04.19. 17:22:19

@adamantium: jelen helyzetben nem a beteg dolga lett volna okosnak lenni...
@Erika László: csak akkor rutin műtét, ha időben felismerik. Perforáció után már nem annyira rutin, sajnos.

VaTi 2011.04.19. 17:24:23

@Leroi: én kipróbálom, rossz mááá csak nem lehet :)

Leroi 2011.04.19. 17:56:23

@adamantium:
:D Jó!
És:
-Milyen mély a p...?
-Tudja a f...m!

Ó, frivolak vagyunk ám!:))

@panni75: @VaTi:
:DDD

cenzorilla 2011.04.19. 18:48:06

Több váltószám nem lesz ugye? ;)

adamantium 2011.04.19. 18:58:08

@panni75: úgy a vakbél mint a hashártyagyulladás műtéte rutin műtétnek számít. az utókezelés az ami nem mindegy, meg a túlélési arány.
ha a háziorvosod hülye akkor te is az kell legyél? egyébként egy ilyen szeptikus eset alakulása néha nagyon fulmináns, azaz pár óra alatt a kórkép jelentősen tud változni. ha minden hasfájós, hányós ember kórházba kerülne akkor meg az lenne a baj, hogy "az orvos ahelyett, hogy adott volna egy hasfogót, beküldött a kórházba 3 napra így a gyerekemet nem volt ki ellássa" már látom is a következő blogbejegyzést :)

Advanced Flight 2011.04.19. 19:17:07

Érdekes, nekem 16 éve az (egyébként elég béna) háziorvosom enyhe oldalhasi fájdalomra (én ezzel le se mentem volna a rendelőbe, de anyám lerángatott) azonnal elküldött az ügyeletre, onnan meg már küldtek is a kórházba. Másnap már műtöttek. Pedig nem volt perforált, és semmi komoly tünet nem volt, csak az az enyhe fájdalom. Tkp. nem is fájt, csak szúrt az oldalam. Úgyhogy a posztban szereplő háziorvosnak egy méretes lóf*sz a seggébe.

Bikli néni 2011.04.19. 19:58:33

Na, végre eljutottam ide is :)
Szóval, táppénzcsalási kísérletről van egy sztorim (ezer éves, én is úgy hallottam valakitől).
Elment az ember az orvoshoz, mert nem akaródzott neki dolgozni. Kék tintával befestette a hüvelykujja körmét, majd előadta a dokinak, hogy rávert egy kalapáccsal, és annyira fáj, hogy így nem tud dolgozni, nézzemegdottorúr, hogy be van kékűve...
Orvosnak persze rögtön leesett, hogy mi a szitu (kék tintát kiszúrni, ahhoz talán nem is kell orvosi diploma). Mondta, hogy hú, de csúnya, ezt bizony le kell venni. Mármint a körmöt :P Le is szedték, majd közölte a doki, hogy sajnos ez nem olyan, amivel ne lehetne dolgozni, bekötözte a köröm helyét, és elküldte munkába az embert :DDD

Leroi 2011.04.19. 20:23:09

@Bikli néni:
Szia!;*
És a sztori az indigókék farmerral és a "bekékült" herékkel?:)

bakela 2011.04.19. 20:41:32

Megosztom veletek a bakela féle computeres perforométerrel végzett kettős vak, multicentrikus, prospektív, randomizált study eredményét:
A "sima" vakbeles jön, a perforáltat hozzák.
A készülék csipcsere után alkalmas pl. a kamrai-, és nem kamrai rázósabb ritmuszavarok elkülönítésére is.

Bikli néni 2011.04.19. 21:09:01

@Leroi: Szia :)
Ezt a sztorit nem hallottam még :) De a kék köröm nem urban legend, megtörtént eset :)

Nephin 2011.04.19. 21:19:41

@Advanced Flight: Nekem is pont így volt 10 évesen, 22 éve. :) Szúrt az oldalam. Két nappal előtte a Klinika ment a TV-ben és az egyik orvosnak is ez volt a baja. Többször mondták a jobb alhasi fájdalmat és azt, hogy kemény volt a hasfala, ezért megnyomogattam a hasamat az iskolában, aztán eljöttem, bementem anyu munkahelyére, onnan körzeti orvos, majd kórház, este már műtöttek. :) Öndiagnózis ftw. :D

2011.04.19. 21:22:56

Tudom hogy utólag könnyű okosnak lenni, de ha engem erős fájdalmakkal szimulánsnak nevezett volna, lehet hogy elküldtem volna melegebb éghajlatra. Bár azért bemennék a záró jelentésemmel az orvoshoz, hogy nesze ekkora nagy szimuláns vagyok, hogy perforáltam még a vakbelem is csakhogy lóghassak a munkából.
Szomorú ha az orvosoknak az ilyen tünetek hallatán csak a csalás jut eszükbe. Az én háziorvosom mindig ki akar írni táppénzre, ha bemegyek hozzá... hiába magyarázom hogy torok gyulladással még tudok dolgozni nomeg egyetemista vagyok szóval nem értem mit akar (ilyenkor felajánlja hogy ír orvosi igazolást) azért ez se normális dolog.

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.19. 21:23:14

Azt már civilként is megértettem, hogy a vakbél nehéz eset, sokszor nagyon nehéz kideríteni, hogy hű, itt gyuszi van.

Ugyanakkor millió olyan példát hallottunk, amikor az orvos valami lógás-izére gyanakodott. Velem az esett meg, még a néphadseregben, hogy éjjel, töksötétben lefejeltem egy polcot, a szemüvegem összetört (akkor még csak üveglencsék léteztek a szocreál hazában), és egy üvegdarab a szemembe került. Ezt onnan tudtam, hogy az ütés után úgy szúrt a szemem, mint állat. Szóltam a századpk-helyettesnek, aki azt mondta, hogy szimulálok, várjam ki a szolgálat végét. Az eset után 12 órával mehettem fel a gyenguszra, ahol az orvos először azzal fogadott, hogy szimulálok, ilyen nem lehet, lógós állat vagyok, és mindjárt irány a fogda. Mire mondtam, hogy ok, de most nagyon gyorsan nézze meg, mert már nagyon szúr fél napja. Amikor végre ránézett, azt mondta: üljön le, honvéd elvtárs, semmi gond, mindjárt megvagyunk - addig kér üdítőt, vagy ilyesmit? Az üvegdarab ott volt a szememben, a sarkában. Másnap mentővel vittek a Honvéd kórházba, szerencsére feleslegesen, nem sérült meg a szaruhártyám.

Ezt csak arra mondom, hogy minden relatív, és nem biztos, hogy a panaszkodó versenyző táppénzcsaló.

Bikli néni 2011.04.19. 21:34:33

@rosiegirl: @Droidfigyelő: Erre már írtam máskor is az egyik rokonom ÍJB-esetét: olyan tízéves srác volt, amikor elment a dokihoz, nagyon magas láza volt. A doki közölte, hogy csak szimulál, hogy lóghasson a suliból, és visszaküldte tanulni. Igen ám, csakhogy a szimulálásról kicsit későn, de kiderült, hogy valójában tüdőgyula, ami később szívbetegséget okozott, és ez a mai napig fennáll :(

Leroi 2011.04.19. 21:37:46

@Bikli néni:
Ó csak egy vicc:
Manusz bennt fekszik a kórházban, mert elkékültek a heréi.
A doki sajnálkozva közli vele, hogy úgy tűnik, elhaltak, veszélyes a szitu, le kell nyisszantani őket, különben meghal.
A pasinak elég nagy tragédia ez, de az élete mindennél többet ér, beleegyezik.
Megtörténik a műtét, majd a lábadozás alatt közöl vele két dolgot a doki: a herék kórszövettanilag épek, a mosodába adott kék farmere viszont nagyon hagyja a színét.

DHS 2011.04.19. 21:58:29

A kellemetlen hasi fájdalom eltérő okok miatt alakulhat ki, nézzük meg a leggyakoribb előidéző állapotokat.
1, Savas reflux

Mi ez?

Savas reflux során a gyomorban található savas emésztőnedvek visszajutnak a nyelőcsőbe és a torokba, kellemetlen érzést okozva ezzel. A felnőttek kb. 20%-ánál hetente jelentkeznek a savas reflux tünetei.

Milyen érzés?

A savas reflux jellemzően égető érzés a mellkas környékén, ami evés után, illetve lefekvéskor fokozódhat.

A savas reflux kezelhető gyógyszeres úton ún. proton-pumpa gátló gyógyszerekkel, illetve természetes módon pl. lúgosítással. Savas reflux esetén hatalmas jelentősége van az életmódváltásnak.

2, Vakbélgyulladás

Mi ez?

A vakbélgyulladás a féregnyúlvány (appendix) - mely egy erszényszerű vékony szerv, mely a vastagbélhez kapcsolódik - gyulladásos betegsége. Az emberek kb. 10%-ának lesz problémája a „vakbelével” élete során.

Milyen érzés?

A vakbélgyulladás legfőbb tünete a tompa diszkomfort érzet a has tájékán, először a köldök felett, majd később főleg a has jobb oldalát érinti. Idővel rendkívül fájdalmassá válhat, a járkálás, sétálás fokozza a tüneteket. Hányással és hőemelkedéssel is járhat kezdetben.

Hasonló tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a vakbélgyulladás sebészi beavatkozást igényel. Ha túl sok idő telik el a tünetek megjelenése után, az appendix megrepedhet és a benne lévő baktériumok a hasba ürülhetnek, ami akár életveszélyes is lehet (hashártyagyulladás).

3, Epekő

Mi ez?

Borsótól akár golf labda nagyságúig fejlődő kövek az epehólyagban (mely a májhoz és a vékonybelekhez kapcsolódik). Az epekövek megkeményedett koleszterinből és epéből állnak, melyek a magas zsírtartalmú étkezés vagy a nem megfelelően ürülő epehólyag hatására alakulhatnak ki. Nőknél gyakrabban fordul elő az epekő kialakulása.

Milyen érzés?

Éles fájdalom a has középső tájékán, mely általában jobb oldalra sugárzik, a bordák alatti résznél. Evés után a fájdalom fokozódhat.

Ha a tünetek néhány órán belül nem múlnak el, vagy láz, hányás jelentkezi, orvoshoz kell fordulni. CT vagy ultrahang segítségével lehet diagnosztizálni az epeköveket. Sebészi beavatkozás eredményezhet csak végleges gyógyulást és tünetmentességet.

4, IBS (Irritábilis Bél Szindróma)

Mi ez?

A beleket kontrolláló vegetatív idegrendszer nem megfelelő működése, mely a felnőttek kb. 20%-ánál fordul elő.

Milyen érzés?

Hasmenés, puffadás, hányinger, teltség érzet és hasi görcsök a leggyakoribb tünetei.
IBS esetén szintén hatalmas jelentősége van az életmódváltásnak, mivel ezek nagymértékben befolyásolják a betegség lefolyását.

5, Gyomorfekély

Mi ez?

A gyomorfekély sérülés a gyomor nyálkahártya felszínén, mely a felnőttek kb. 10%-ánál fordul elő.

Milyen érzés?

Égő érzés a gyomorban, mely olykor előjön, aztán megszűnik, éhség esetén azonban fokozódik.

Ha non-szteroid gyulladás gátlót szed, pl. aszpirin vagy ibuprofen, hagyja el azonnal és keresse fel orvosát. A gyomorfekély antibiotikum szedésével vagy sebészeti úton gyógyítható. A fő oka az említett gyógyszerek mellett ugyanis a helicobacter pylori fertőzés, ami antibiotikummal megszüntethető.

6, Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)

Mi ez?

Gyomortáji diszkomfort érzet tejtermékek fogyasztása után, mely azon enzim hiányát jelzi, mely képes a tejcukrot hasítani glukózra és galaktózra. Így az nem szívódik fel azonban a bélbaktériumoknak kiváló tápanyaga, de ez jelentős gázképződéssel, hasmenéssel, nyákos székletürítéssel jár.

Milyen érzés?

Leggyakoribb tünetek: hasmenés, puffadás, hányinger, teltség érzet, hasi görcsök, mely rendszerint a tejtermék fogyasztását követő fél-egy órában jelentkezik.

Aki laktóz intoleranciában szenved, kerülje a tejtermékek fogyasztását, illetve csak olyanokat fogyaszthat, amikben a tejcukrot már elbontották pl. a mikroorganizmusok (bizonyos sajtok ilyenek, de az édeskés sajtok nem!).

7, Crohn-betegség

Mi ez?

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, mely a vékony-, és vastagbeleket egyaránt érintheti.

Milyen érzés?

Állandó hasi fájdalommal, hányingerrel, hasmenéssel, súlyvesztéssel, néha lázzal és véres széklettel is jár. Súlyos szövődménye a sipolyok képződése a belek közt.

A Crohn-betegség leginkább a 30 év alattiakat érinti, jelenleg nincs olyan gyógymód, mely teljes gyógyulást eredményezne, hatalmas a szerepe az életmódváltásnak a betegségben.

8, Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)

A vastag-, és végbél krónikus gyulladásos betegsége. Tipikusan a fiatalkorúak betegsége, általában 30 éves kor alatt diagnosztizálják.

Milyen érzés?

Jellemző tünetei: hasi fájdalom, görcsök, véres hasmenés, súlyvesztés, hányinger és néha hányás.

Súlyos esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek, szteroidok szedése szükséges, az életmódváltás jelentősége itt szintén hatalmas.

9, Lisztérzékenység

Mi ez?

A lisztérzékenység egy emésztési betegség, melynek során intolerancia alakul ki a gluténnel (más néven sikérrel) szemben. Néha hibásan IBS-ként diagnosztizálják.

Milyen érzés?

Teltség érzet, puffadás, hasmenés, hasi görcsök és hányinger a leggyakoribb tünetei. Súlyosabb esetben vérszegénység és csontritkulás is kialakulhat.

Lisztérzékenység esetén az egyetlen ma ismert megoldás a nulla glutén bevitel. Szerencsére ma már egyre több és jobb minőségű glutén-mentes élelmiszerek kaphatók.

10, Pajzsmirigy betegség

Mi ez?

A pajzsmirigy túl-, vagy alulműködése, melynek során sok vagy éppen kevés hormont termel. A túl kevés hormon lelassítja, míg a túl sok hormon felpörgeti az anyagcserét.

Milyen érzés?

A pajzsmirigy túlműködés okozhat hasmenést, a pajzsmirigy alulműködés pedig kellemetlen teltség érzetet és szorulásos székletet. Emellett persze számos tünet jelentkezhet, mint pl. a fogyás (túlműködés esetén) vagy súlygyarapodás (ha a mirigy nem működik megfelelően), szapora szívműködés vagy energiahiány, idegesség, depresszió, hajhullás, a bőr sárgás elszíneződése (karotináz hiány - pajzsmirigy pusztulás esetén ritkán), stb.

Orvosi segítséggel, hormon tartalmú gyógyszerekkel jól kezelhető a betegség. A túlműködés megszüntetése is lehetséges gyógyszerekkel, de végső gyógyulást gyakran csak a sebészeti beavatkozás vagy a jód 131izotópkezelés után várható. Újabban sokat hangsúlyozzák a szelén pajzsmirigy betegségeket megelőző hatását is.

Appendicitis terapias protocoll:

www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=686

csillagház 2011.04.19. 22:10:47

Bátyám 1946-ban (amikor az orvos éjszaka nem mert házhoz kimenni) perforált vakbélgyulladásba halt bele. Én 12 évesen lettem rosszul, apám nem hitte el, hogy valóban rosszul vagyok, azt mondta, nem akarok angolra menni. De végül elvitt az orvoshoz, volt labor, beküldtek a gyerekkórházba. Akkor már nagyon lázas voltam, de a felvételis doki nem akart felvenni, Miért? Mert tele volt a sebészet disznótorban gyomorrontást kapott gyerekekkel. Apám azt mondta, egy gyereket már elvesztettem, másikat nem akarok és otthagyott. Másnap délelőtt megműtöttek, a vakbél csúnyán be volt gyulladva! Régen is ilyen volt a magyar egészségügy.

zitoka 2011.04.20. 08:03:10

@Tower13: Küldtem Neked üzit, benne a váll-specialistával.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.04.20. 09:48:31

@DHS: rrátibilis bél szindrómába tartozik pl. a bélrenyheség?
Ja meg úgy látom , a méhen kívűli terhesség (nők esetén) is lemaradt onnét, legalábbis a jb-i Erzsébet kórház dolgozói első vizsgálatra annak hittén anno a hasi fájdalmam. Utána vakbélnek, aztán kiderült, hogy bélrenyheség-bélszűkületem volt.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2011.04.20. 09:50:18

@Advanced Flight: velem dettó ez történt, fájt a hasam, saját lábon már nem tudtam elmenni orvoshoz, de sírni még nem sírtam a fájdalomtól, a háziorvosom azonnal kórházba utalt, ahol már vártak, előrevettek és nagyon komolyan kezelték az esetet. pedig a végén kiderült, hogy nem is az volt.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 10:35:11

@Dr.laikus PhD: @batgirl:
Ahogy TamásD írta: kilyukadást jelent a perforáció. És nem csak a bélrendszernél használjuk, mert más üreges szervek is kilyukadhatnak (epehólyag, légcső, húgyhólyag...)
A tünetek meg azok, amiket a posztoló leírt: fájdalom, hányás (ez reflexes úton jön létre), láz (ez a hashártya gyulladására utal).
Tapintási leletként az egész hasfal kemény, betapinthatatlan (szintén reflex következménye: a hasfal védi a gyulladt területet). Ez az un. akut has jele. Akut hasat rengeteg dolog tud okozni: nőgyógyászati, urológiai, belgyógyászati kórképek. Mikor még anno tudtam a dolgokat, akkor 20-25 kórképet fel tudtam sorolni álmomból felébresztve is, de ennél jóval több van amúgy... Szóval nem könnyű ez a szakma... :)

Circus 2011.04.20. 10:42:33

Szerencsére nem vakbeles, de saját tapasztalat, nemrégről:
Keresztszalag műtét (pótlás) után lábadozom, gyógytorna megyeget, a műtét utáni második háziorvosi felülvizsgálat. Nem a házidoki, hanem az őt ellenőrző főorvos érdeklődik, hogyan is vagyok. Mondom alakul, de még nem hajlik rendesen, fájogat, nem jó ha sokat van mereven egyfajta tartásban (ülés/állás), de a másik lábam az extra terheléstől fáj.

Válasz: az nem baj, mehet dolgozni.
Én:...??? Gyógytornát nemrég kezdtem, épp eldobtam a braise-t, a műtétet végző orvos pihenést és gyógytornát írt elő szigorúan az első 3 hónapra, hogy minden rendesen a helyére kerüljön...?
Válasz: attól még mehet dolgozni, ülőmunkát végez. Mi baja is van, ugye kiment a bokája, ugye?
Én: (itt már inkább semmit nem szóltam) Háziorvosom finoman: talán ha a főorvos asszony megnézné a papírjaimat...
Főorvos asszony morog kettőt, megnézi, papír jóváhagy.

Megértem, hogy ki kell szűrni a táppénzcsalókat és talán ránézésre én is gyanús lehettem (életerős fiatalember lábfájással?), de talán ha először a papírokat megnézné, hogy egyáltalán miről mondd véleményt - én is mentem volna már dolgozni, nem jókedvemben műttettem meg magam...

Az persze megint más kérdés, hogy miért alakult ki ez az esetleges automatikus gyanakvás (sajnos), de talán itt méginkább fontosabb az 'ártatlanság' védelme, főleg a posztban jelzett esetben... Szerintem.

tódór piroska 2011.04.20. 10:51:52

@DHS: A pajzsmirigy betegség, mint hasi fájdalom okozója, eléggé eröltetett. Viszont a diverticulosis/diverticulitis a hasi fájdalom leggyakoribb okai közt szerepel, hasonlóan a hasi erek meszesedése következtében kialakuló fájdalomhoz (mesenterialis ischaemia, "angina abdominalis").
És van még ugye a vesekő is. Eléggé tud fájni, meg hányhat is tőle az ember.

tódór piroska 2011.04.20. 10:54:08

Off: hol van Irise? és Apolka?
Üdvözlöm őket.
Egy darabig engem sem fogtok látni (elutazás miatt). Legyetek jók (ha tudtok)!

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.20. 11:19:04

ha már itt a diagnóziskoról van szó, hadd kérdezzek egy offot tőletek:
náthás , köhögős, nem lázas, de a hideg rázza, és fel van dagadva a feje (szem, homlok felett és ajak). nem allergiás.
ilyet még nem hallottam, mire utalhat ez?
(ho szerint valami(!) vírus)

Dr.laikus PhD 2011.04.20. 14:47:57

@Babette_:

Hááát.
Allergia tegnap nem volt, ma meg van.
Nem életbiztosítás.
Ho persze orvos, ő jobban tudja.

Én allergiában vagyok tapasztalt...

hal1fan 2011.04.21. 14:17:34

A vakbélgyulladással nem feltétlenül jár együtt hasmenés és/vagy hányinger ill. "okádás". Sőt, bizonyos ideig még fájdalomérzet sem. Ha ez utóbbi van, akkor már lehet gyanakodni. Lényeges: JOBBOLDALI fájdalomérzet jelentkezik, kitapinthatóvá válik a jobb hasfal feszesebbé válása, fekvő állapotban, ha felhúzza az ember a lábát, érezhet kisebb rossz érzést, esetleg szúrást. Ha már láz is van, -mondjuk úgy 38,2,- akkor jobb azonnal megcélozni a kórházi ügyeletet. Nyomásérzékenység szintén valószínű, szinte biztos. Saját kézzel is ellenőrizhető.

Természetesen műtét lesz... (Most volt, nem vezetek félre senkit, ezeken mentem át.)

IP-címvadászok kedvence 2011.04.21. 15:14:38

@Erika László: Csatlakozom!

Amúgy szabad orvosválasztás van!

Nevet kellene tudni amúgy, az lenne az igazi....

Ezek a posztok így nagyon gyengék, olyan, mintha egy városról szóló posztban leírnám, hogy milyen iszonyatos szemétmennyiség meg rendetlenség van Budapest ............. nevű parkjában.

Ja, hogy melyik, az titok, még a végén megharagudna a közfeladatot ellátó park, ha megemlítik név szerint.....

RÖhej!

Irkutszk 2011.04.21. 16:10:08

@IP-címvadászok kedvence: Remélem, tisztában vagy vele, hogy személyiségi jogok miatt nem kerülhet nyilvánosságra senkinek a neve. Se orvosé, se betegé. Természetesen lemondhat bárki erről a jogáról, ha kívánja. Ameddig nem bizonyosodott be, hogy tényleg úgy történt, ahogy azt a posztírók írják, addig ez rágalmazás lehet, ezért ez a kitétel. Nem egy parkról, hanem emberekről, és az ő életükről, munkájukról van itt szó. A cél pedig az, hogy a hozzá nem értő, lehetséges vagy tényleges betegek információt kaphassanak azon témákról (és a hozzá kapcsolódó témákról természetesen), amelyek itt felmerülnek posztként. Hogy ki hol hibázott, vagy cselekedett az előírásoknak megfelelően, nem lehet egy blog kommentelőinek döntése alapján megmondani, ezért a kérésedet lehetetlen teljesíteni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása