3 hajmeresztő és bizarr betegség

2011.02.13. 08:27

Léteznek gyakori és jól ismert betegségek, és léteznek igen furcsa, kissé bizarr és kevésbé ismertek. Íme, három ritka szindróma, és hajmeresztő tüneteik! A gyakori betegségekről szinte mindent tudunk, a legtöbben a tünetek alapján még orvos nélkül is be tudjuk azonosítani őket. A ritka, furcsa betegségeket illetően azonban kevesen vagyunk tisztában a lehetséges megjelenési formákkal. Pedig nem mindegy, hogy a furcsán viselkedő embertársadat kineveted vagy megérted...

 


Idegen kéz szindróma


Az idegen kéz szindrómában szenvedő beteg úgy érzi, az egyik keze – ritkább esetben a lába – nem a sajátja, mozgását nem uralja, sőt súlyosabb esetekben olyannyira idegen számára a végtag, hogy meg akar szabadulni tőle. Az idegen végtag mindent a betegtől függetlenül tesz, saját akarata van, így a beteg nem tudja célirányosan mozgatni. Nem ritka, hogy a betegség mindkét végtagot érinti, méghozzá oly módon, hogy az egyik a másikkal ellentétes mozgást végez, akadályozva azt a beteg által irányított tevékenység végrehajtásában.


Az idegen kéz sokszor természetellenes helyzetet vesz fel, vagy mintegy lebegve „halad” a beteg teste mellett, mintha nem is tartozna hozzá.


A szindróma elszenvedői gyakran személyiséggel ruházzák fel az adott végtagot, mintha egy idegen lény, egy szellem birtokolná. Az orvosi szakirodalomban írtak már olyan sakkozóról, aki az egészséges kezével lépett, majd az idegen keze megváltoztatta a lépést, de megjelent olyan páciens is, akit saját idegen keze kezdett el fojtogatni.


Ez a betegség általában a kéregtest sérülése miatt alakul ki: a kéregtest ugyanis az a terület, amely a két félteke kapcsolatáért felelős. Ezenkívül okozhatja agyműtét, stroke, fertőzés, daganat vagy verőértágulat is. Általában az ellentétes oldalon jelentkezik, ha tehát a bal agyfélteke sérül, a jobb kéz válik idegenné.


Neglekt szindróma


A neglekt szindrómában szenvedők agyának egyik fele sérült, így a másik oldalukon érzékelési deficitet szenvednek. Így nem érzékelik vagy nem veszik figyelembe a tér egyik felében zajló eseményeket, az ott lévő tárgyakat, személyeket, az onnan érkező utasításokat, jóllehet érzékszerveik nem szenvedtek semmilyen sérülést. Bár a látásuk, hallásuk mindkét oldalon tökéletes, a tér sérüléssel szemközti feléről érkező ingerekre nem reagálnak. Súlyosabb esetben egyáltalán nem vesznek tudomást arról az oldalról, sokszor még a tányérnak is csak az egyik oldaláról esznek, van, aki arra a lábára nem húz cipőt, arcának csak az egyik oldalát sminkeli ki, vagy éppen nem mossa meg testének mindkét oldalát.


Korai öregedés szindróma


A korai öregedés szindróma veleszületett, genetikai rendellenesség, melynek során a beteg teste idő előtt öregszik, sőt élettartama is lényegesen megrövidül. Egyik fajtája már egészen kisgyermekkorban kezdődik, míg a másik „csak” a tinédzserkor elején jelentkezik. Ez utóbbiról szinte semmit sem lehet tudni – a tüneteket leszámítva.


A betegekre jellemző, hogy az öregedés minden külső jele megjelenik: bőrük száraz és ráncos, hajuk ritka és gyenge, hátuk hajlott, járásuk nehézkes. A betegség nem érinti a központi idegrendszert, és így az agyműködéstől függő mindennapos tevékenységeket sem, hacsak a beteget nem éri szélütés. További jellegzetessége a petefészek és a here hiányos működése (beleértve a sterilitást és a menstruációs ciklusok hiányát), és az alacsony testalkat.

Forrás:otvenentul.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása