Gyors és barátságos ellátás

2010.11.27. 14:00

Lassan már senkinek sem jelent újdonságot, hogy délután kettőkor ismét egy pozitív töltetű levél kerül ki az oldalra. Arra buzdítunk mindenkit, hogy ne csak a rossz, szomorú történeteket osszátok meg velünk, a jó dolgokat is érdemes a nagyközönség elé tárni. Egészen biztos, hogy több az ilyen és ehhez hasonló tapasztalat, de ezeket hajlamosak vagyunk elbagatellizálni.

 

 

Kedves Praxis Blog!


Egy pozitív történetet szeretnék megosztani az olvasókkal.
Korábban számtalan szörnyűséggel találkoztam az egészségügyben, amit vagy a saját bőrömön tapasztaltam, vagy a családtagjaim ellátása során. Éppen ezért nagyon kellemes meglepetés ért, amikor vállfájdalommal felkerestem a XIII. kerületi háziorvosomat, majd a Szegedi úti szakrendelőt.A blogon sokan panaszkodnak a tényszerűség hiányára, ezért igyekszem minden fontos részletre kitérni:

 


A háziorvost vállfájdalommal kerestem fel, a bal karomat már csak minimálisan tudtam mozgatni. Gyulladásra gyanakodott, ezért beutalt a Szegedi úti szakrendelő reumatológiájára. Egy hétre rá kaptam időpontot. A szakorvos egy kedves, idős doktornő volt, aki megállapította, hogy váll-bursitisem van, amire 10 alkalmas fizikoterápiát javasolt.


Egyik döbbenet a másikat követte, mert:


1. A betegfelvételnél nem volt kígyózó sor, két perc múlva már a rendelő előtt voltam. (Korábban csak olyan helyen jártam, ahol külön tortúra volt a betegfelvétel.)


2. Az ellátás gyors és barátságos volt. A megadott időpontban sorra kerültem.


3. A szakrendelő modern, és ami még fontosabb: tiszta. (Korábban, az Uzsoki Kórházban leülni se mertem, olyan szörnyű állapotban volt minden.)


4. Fizikoterápiás kezelés reggel 7-től este 7-ig van, vagyis maximálisan rugalmas, nem ütközik a munkaidővel.


5. A kezelés előtt részletes tájékoztatást kaptam arról, hogy mit fogok érezni, mire kell figyelnem, mennyi ideig fog tartani a kezelés stb. (Azt hiszem, ez az, amit leginkább hiányolnak a betegek: a tájékoztatás.)


6. Az egyeztetett időpont itt is tökéletesen működött, 5 percnél többet soha nem kellett várnom arra, hogy behívjanak.


7. A személyzet hihetetlenül kedves, mindenkitől megkérdezik, hogy hogy van, tapasztalt-e valamilyen változást?


Összességében azt mondhatom, hogy a Szegedi úti rendelőben nincs, vagy minimális a várakozási idő, pörgős az ellátás, tiszta a környezet, és kedves a személyzet.


Ha ez minden szakrendelésen így van, akkor azt hiszem, nem is kell ennél több ahhoz, hogy úgy érezzük, kiváló ellátást kapunk.


Üdvözlettel
Balogh Julianna

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja Kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pifu77 2010.11.27. 13:59:49

Hi eloszor is elnezest kerek a karakterek vegett en szlovakiabol irok szlovakiai magyar nemzetisegu vagyok.Regota olvasgatom ezt a blogot,es minden cikket elovasok,vannak erdekes tortenetek. Olvasgatom itt a negativ meg a pozitiv hozzaszolasokat torteneteket es nekem is vannak tapasztalataim a korhazakkal kapcsolatba en ugyanis 13 even keresztul nem volt olyan ev, hogy ne lettem volna korhazba/neurologia, belgyogyaszat, sebeszet, onkologia,RAT, aneszteziologia/ARO/ stb... szoval erdekes modon nekem sehol nem voltak negativ tapasztalataim pedig a EU rendszer nalunk se jobb. Egy dolog biztos nagyban fugg a beteg es a hozzatartozo hozzaalasahoz hogy kivel hogy bannak egy beteggel, ha valaki ugy fekszik be egy korhazba es olyan a hozzaalasa hogy ez mijen sz@ar egy inetzmeny meg mien lerobbant meg minden akkor az ottani szemelyzet is ugy fog viselkedni a beteggel es a hozzatartozokkal! Nekem ez a tapasztalatom, ja egy negativ tapsztalatom volt de az is meg oldodott, /operacio utan kaptam infuziot es elkezdtem a infuziotol hanyni es ott fetrengetem az agyba a hanyasommal es nem jott senki hogy kihuzza a infuziot hiaba nyomdostam a csengot egyszeruen nem jottek mivel olyan keves nover volt, hogy nem volt idejuk /szoval minden a hozzaalas kerdese! Szerintem....

Széphalmi Izett 2010.11.27. 16:46:21

Döbbenet :-) Még nem találkoztam gyors és barátságos ellátással. Talán az lehet az oka, hogy más kerületben élünk? Én a XV. kerületi Rákos úti rendelőbe "járok", - már ha nagyon muszáj. Ha meg nem muszáj, akkor nagy ívben elkerülöm, mert a fent leírtakban ez a rendelő semmi ilyennel nem rendelkezik. Sokkal inkább elborzaszt mindenkit a személyzet, a várakozás. Bár, lehet ez a cél... :-)
Egyébként meg egyáltalán nem jellemző a rendelőkre, amit a kommentelő ír.

Irkutszk 2010.11.27. 17:32:47

A XVIII. kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelőben is a poszthoz hasonlóan működik a fizikoterápiás rendelés. Csak kísérőként voltam ott néha, de szinte percre pontos időpontra hívják a betegeket (érdemes két perccel leőbb érkezni), és a fizikoterápiának megfelelően előre lehet tudni, hány percig tart a kezelés. Gyors, pontos, kezelési időpont van munkaidő előtt és után is.

Sajnálom, ha bárki mást tapasztalt.

ujjujjuj 2010.11.27. 19:59:52

A posztíróhoz hasonlóan szintén a 13. ker-i sztk-hoz tartozom. Csak megerősíteni tudom az itt olvasottakat, hozzátéve, hogy a nemrég felújított épületben az "orvosi" felszereltség is meglepően jó. (urológián, nőgyógyászaton helyben van lehetőség uh-ra, nincs külön időpont, sorszám, másik ajtó előtti ücsörgés). Hozzáteszem, van olyan szakrendelés, ahol azért kell várakozni, de hát Istenem, ez a legkevesebb. Amin még lehetne javítani, az a labornál történő sorban állás a felvételi ablakhoz, volt úgy, hogy egy óra éhgyomorral... Egy sorszámosztó automatával elkerülhető lenne itt is, várni ugyan akkor is kéne, de legalább nem állva-kókadozva. :)

hawkeye 2010.11.28. 09:50:37

A XVIII. ker-i (a régi) szintén ilyen rendezett - szervezett.

De ha az ellenkezőjét, XIX. századi tohuvabohut akarsz látni, akkor menj el a III. ker-i szakrendelőbe, a Vörösvári útra!

funfun 2010.11.28. 10:17:48

XIII. urológia. Bejárati ajtó után kis kalicka a nővérnek, majd a vizsgáló. Ajtóval egy vonalban vizsgálóasztal. Letolt gatyával feküdtem rajta, a kalickában ülő nővér szeme láttára vizsgálta a doki a heréimet. Majd nyílt az ajtó, és egy másik rendelőből jött át egy (nem urológus) orvos. Hogy ajtónyitáskor kintről ki mit látott, nem tudom. Az érkező orvos az engem vizsgáló orvossal egy esti programot beszélt meg. Tudomást sem vett arról, hogy ott vagyok, éppen vizsgálnak, elég intim helyzetben. Mintha csak egy tárgy lettem volna. Hány milliárdot kellene az egészségügybe ölni, hogy megtanulják az orvosok, ápolók azokat az alapszavakat, mint "Jó napot!" "Elnézést!" és azt, hogy vannak olyan intim vizsgálati helyzetek, amikor más orvosnak sincs ott keresni valója, főleg, ha privát okból lépett be.
Szintén itt, szintén urológia. Este 7 előtt érkeztem, a doktor úr már nem volt bent, mert el kellett mennie. 8-ig van rendelés. Kiírva persze nem volt, az asszisztensnő közölte, miután bekopogtam negyed óra várakozás után. Többen vártunk kint, az volt a gyanús, senkit nem hívtak be. A recepción gond nélkül adtak sorszámot, ott ezek szerint nem tudtak arról, hogy a doki lelécelt.

WePi 2010.11.28. 13:16:41

Csak megerősíteni tudom azt, amit Julianna leírt.

Én fél évvel korábban (2010.június-július) jártam végig ugyanazt az utat, amit ő (reumatológia + fizikoterápia; még a baloldali vállfájdalom is stimmelt) + sebészet + gégészet + labor (csőstül jött a baj).

15 évvel korábban még Zuglóban laktunk, személyes okok miatt a háziorvosunk még ma is az Örs vezér téren van. Idén tavaszig a szakrendeléseket is ott vettük igénybe. Számomra tehát az Örs vezér téri Szakrendelő volt az összehasonlítási alap.

Amivel szeretném Juliannát kiegészíteni:

1. A Szegedi úti Rendelőintézet egész épülete klimatizált (Zuglóban nincs klíma; tessék csak nyáron összehasonlítani!).

2. A WC-k kifogástalanul tiszták, mindenhol van WC-papír, folyékony szappan, papír kéztörlő (kíváncsiságból három emeleten néztem meg; még a legnagyobb forgalmú I. emeleti labor melletti WC-ben is megvolt minden; az Örsön az I. emeleten még csap sincs, lelopták).

3. Kétségtelen, hogy a reumatológián (ellentétben az Örssel) időpontot kell kérni. Júniusban 8 napon belül kaptam, időpontot [most pénteken (11. 26.) december 6-ára kaptam terminust]. Viszont percre pontosan be is hívtak Dr. Nagy Judithoz. Nemcsak a doktornő, hanem az asszisztens is kifogástalanul udvarias, empatikus volt. Két hét alatt pedig meggyógyítottak.

Az Örsön első alkalommal 3,5 órát vártam, hogy bejussak Kárpáti Sándor szakorvoshoz. Egy héttel később kontrollra jelentkezve 1,5 (másfél!) órával a rendelés kezdete előtt jelentkeztem, remélve, hogy megúszom a félnapos várakozást (én voltam az első regisztrált beteg). Tévedtem: botrányt csak akkor csaptam, amikor még hetedikként sem engem szólítottak. Érdekes módon a következő én voltam. (Ekkor döntöttem el, hogy legközelebb az állandó lakóhelyem szerinti, Szegedi úti Szakrendelőbe megyek.)

4. A sebészeten Osváth Sándor főorvos látott el (előkészítési idő utáni kisműtét formájában). Értelemszerűen a sebészeten nincs lehetőség előzetes időpontkérésre. Itt sem kellett soha többet várnom 37 percnél (Osváth doktornak külön díj járna a humorérzékéért; kevesen tudják elhatárolni a személyes kapcsolatot a lekezeléstől; Ő pontosan tudta, mi segít a betegnek, és mi nem).

5. Barkóczy Judit ov. főorvos tette rendbe a gégészeti problémámat. Örülök, hogy találkozhattam vele.

6. Az említett orvosok egyike sem kapott "előzetes" paraszolvenciát. Mégis meggyógyítottak. Kifogástalanul, és úgy, hogy azzal az érzéssel jöttem ki a Szegedi úti rendelőből, hogy itt értem dolgoznak.

7. A fizikoterápián maximálisan rugalmasan igazodtak az igényeimhez. Hol délelőtt, hol délután, más és más időpontban mehettem a kezelésre. Soha el nem mulasztották megkérdezni (kezelés előtt és után), hogy hogyan érzem magam. És még egy: valahányszor új személyzettel találkoztam: mindig mindenki bemutatkozott.

8. Bár nem közvetlenül tartozik az orvosi ellátáshoz: a parkolás.

Ez év júliusától a XIII. kerületet két parkolási övezetre osztották: Róbert Károly krt-tól északra és délre. Ily módon a XIII. kerület minden lakosa ingyenesen parkolhat (és le tud parkolni!) vagy a Szegedi úti, vagy a Visegrádi utcai rendelő közvetlen közelében.

Senkinek nem kívánom, hogy orvosi segítségre szoruljon, de ha már elkerülhetetlen, akkor próbáljon meg a Szegedi úti rendelőbe menni.

Itt paraszolvencia nélkül is ahhoz hasonlóan bántak velem, mint ahogy azt Európa más részein tapasztaltam.

Üdv.
WePi

WePi 2010.11.28. 13:35:20

@golyorago:
A laborsorszámmal én is egyetértek.

Mentségükre szóljon, hogy ha már kaptunk sorszámot a felvételi ablaknál, akkor sohasem kellett 10 percnél tovább várni vérvételre.

De igazad van. Ezt a sorszámot már az eredeti bejelentkezésnél ki lehet ne adni (más kérdés, hogy akkor a sor nem a labor előterében, hanem az utcán állna.)

Közben eszembe jutott, hogy az ablaknál kiadott (sorszámozott) vizeletes poharat akkor viszont a földszinten nyomják az beteg kezébe?

Bár rajongok a kötözködésért, lehet, hogy ebben az esetben talán még erre is gondoltak...

Leroi 2010.11.28. 15:10:19

@funfun:
Na, és milyen újdonságot tudtál felkínálni ama orvosnak vagy nővérnek, amit ő még eddig életében nem látott?
Amúgy mind a kettő a helyén volt, a bal kissé megereszkedve, enyhén rugalmas tapintatúak, mozgathatóak a scortumban nemde?
Fiziológiás dolog.
Gatya fel és slusszpassz!
Jöhet a következő.
( És pozitív poszthoz ne írj többet ilyen bejegyzéseket, mert senki sem kíváncsi a golyóidra, tökfej)

cenzorilla 2010.11.28. 15:29:16

@Cuppanj a végére!:

Oh bozsemoj szlatki! Ez nem ide való!

Vannak pozitív posztok és lesznek is, ne rontsd el!

ujjujjuj 2010.11.28. 15:35:40

@WePi: A sorszám a labor felvételi ablakához is szólhatna. Tehát felmész, húzol számot, leülsz. Szólítanak az ablakhoz, felveszik az adatokat, megkapod a poharat. 5 perc alatt elintézed a vizeletmintát. A sorszámoddal újra hívnak, ezúttal a vérvételre. Ami kéne hozzá: egy sorszámosztó automata a bejáratnál, és egy plusz kijelző a labor felvételi ablaka fölé. De ez már tényleg annyira jó lenne, hogy az már túlzás. :D Azért jutott eszembe, mert veszélyeztetett terhesként mondjuk 40 percet állni a sorban nekem gáz (24 órában fekszem, csak a laborba és a dokihoz járok, de oda hetente). Próbáltam pofátlanul előre menni, de elzavartak. Azóta a párom jön, és sorban áll helyettem, szóval megoldjuk. Továbbra is le a kalappal a sztk előtt, ennél nagyobb "bajom" sose legyen! :)

huncut 2010.11.28. 15:57:12

@golyorago: A Honvéd Kórházban pontosan így megy, mármint sorszám, kijelző, és pikk-pakk, már mehetsz is haza. :-)

Leroi 2010.11.28. 16:15:01

Ez a "bozemoj slatki!" valami olyasmi, mint a "jeben ti majku!"?
Nálam az ószerb jókívánságok összemosódnak...:)))

Irkutszk 2010.11.28. 16:18:33

@hawkeye: A Thököly utcai rendelőt (pestlőrinci) azt hiszem, idén nevezték el Zsebők Zoltánról, a Nemes utcait (pestimrei) pedig Pintér Kálmánról.

Leroi 2010.11.28. 16:29:07

@Irkutszk:
Azért furcsa, hogy egy Vent-ről vagy Fornet-ről, Petrányi Gyuláról, Kerpel-Fronius-ról, Krompecherről, Schaffer Károlyról nincs semmi elnevezve, és egy pár no name-ből hirtelen szakrendelőnév lesz...:(

Leroi 2010.11.28. 16:30:55

@Leroi:
Bocsánat, a Vent az Went...

ujjujjuj 2010.11.28. 17:14:25

@huncut: hmm... Akkor nem én találtam fel a spanyol viaszt? :D Ettől függetlenül maradok a szegedi útnál, mert ráadásul még piszok közel is van... Ennyit meg igazán ki lehet bírni.

Irkutszk 2010.11.28. 17:22:47

@Leroi: "Dr. Zsebők Zoltán Kossuth-díjas radiológus professzor, a budapesti Radiológiai Klinika megteremtője és igazgatója volt."
www.bp18.hu/hirek/index.php?newswf2_id=7822&newswf2_action=

"Pintér Kálmán volt Pestszentimre első kinevezett községi orvosa, nagy népszerűségnek örvendett Imrén, illetve korábban Soroksárpéterin. "

pestszentlorinc.info/helytortenet/pestszentimre_elso_legendas_orvosa__pinter_kalman.html

Leroi 2010.11.28. 17:25:13

@Irkutszk:
Köszönöm szépen, ezek szerint Pestszentimre emlékszik vissza kegyelettel nagy fiaira, akiknek sokat köszönhet...
Ez így már egészen más, egy szép gesztus...

Irkutszk 2010.11.28. 17:25:27

Szóval helyiekről nevezték el, lehet, ezért nem ismered ezt a két nevet.

Irkutszk 2010.11.28. 17:27:37

@Leroi: Zsebők Zoltán is pestlőrinci volt, ezért (is) vette fel a szakrendelő az ő nevét.

Egyébként :)

Irkutszk 2010.11.28. 17:31:08

@Leroi: És bocs, a lokálpatrióta kibuggyant belőlem.

Leroi 2010.11.28. 17:40:23

@Irkutszk:
Látod, 1991-ben a mi egyetemünkről 12 magyar professzort helyeztek (idő előtt) nyugdíjba.
Valakiknek útjában álltak, egyetemi professzorokból egyszerű nyugdíjasok lettek, pedig ők annak létesítése óta tanítottak a (marosvásárhelyi) magyar orvosi egyetemen, sok közülük katedraalapító volt, doktori iskolát vezettek, páran rektorok és dékánok voltak.
Egyetlen tábla sem jelzi, hogy valaha is léteztek.
Egyikük híres szobrász is volt, olyan anatómiai háromdimmenziós ábrákat alkotott, hogy ma is abból tanul a fiatal generáció...
Habent sua fata magistri...mondanám, kissé megmásítva a híres idézetet...:(

Irkutszk 2010.11.28. 19:30:29

@Leroi: Lassú víz partot mos.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása