Másszak át a hordágyról az ágyamba

2010.03.27. 10:41

Sziasztok!

Tavaly problémás elhúzódó vérzéseim miatt kisműtétre utalta be a nőgyógyászom. Most volt az éves kontroll után ismét elküldtek egy kis műtétre.
Reggel 7-re kellett menni, de előzőleg már éjféltől enni nem lehetett. Reggel héttől ott áll a sok ijedt ember és várja hogy hívják.  Én amilyen kis naiv voltam úgy gondoltam erre a kb 10 perces műtétre nem kell külön orvost fogadni. Pedig ha tudom. . . Nos akinek orvosa volt, előre külön a legjobb helyekre.  Akinek nem az utoljára, hátra a hideg verembe.


Nos bejutottam az utolsó terembe ahol nagyon hideg volt. Átöltöztem a saját hálóingembe, majd elmentem megkérdezni a nővérkéket nem lehetne-e valamit csinálni mert nagyon hideg van.
Válasz ( a stílust nem írom le)- miért mit csináljunk, mondtam neki jó majd beleheljük a termet. És vártam. . . vártam. . . vártam. . . .


Mindenkinek akinek volt orvosa és voltak ott hasonló műtéttel az én szobámban még hárman, mindenki kész volt aludt, beszélgettünk, csak én nem. . .
Kezdtem ideges lenni érdeklődtem a kedvesebbik nővérkénél mit tud róla, azt mondta ma meglesz.


Igen ám de előző éjfél óta 1 korty vizet nem lehetett inni és már 13. 30-volt.
A többiek megkapták az ebédet megették, én még mindig vártam.
Ismét előre mentem kérdeztem a nővérkéket, hogy oké nincs fogadott orvosom a többiek lassan haza mennek, mikor jövök végre én is.


Végre látták, hogy a sírás kerülget, gondolom megszántak és jött egy orvos aki közölte addig nem megy el ebédelni ameddig meg nem műt. 13. 45-kor szólítottak és mehettem. Altattak, műtét után ébresztettek betolta műtős a hordágyon a szobába magamhoz térített és közölte mindenki megdöbbenésére : " Másszak át a hordágyról az ágyamba". A többiek néztek és nagyon csodálkoztak.


Mindenkit akit műtöttek és volt fogadott orvosa, és volt nálam kövérebb is ott, ha kellet 3 de átemelték az ágyra betakarták, mert azért valljuk be csak műtét volt. Velem közölték másszak át, majd sarkon fordult és ki ment.

Van egy sztorid a magyar egészségügy helyzetéről? Megvárattak, félrekezeltek, megaláztak? Küldd a prakszisblog@gmail címre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cambridge.on 2010.03.27. 13:45:04

Ez így túl általános,kórháznév, időpont ellenőrizhetően.
A hozzáállás nem pénz kérdése.
Már rég mondom,a rendszer már nem a hálapénzről szól!
Ez már vesztegetés.
Nem érdekük az orvosoknak a legcsekélyebb változtatás sem.

nudlee 2010.03.27. 14:00:17

Nekem múltkor volt ilyen kb. másfél hónapja, akkor voltam 9 hónapos terhes, anyukámnak eltört a bokája, mentő vitte az OBSI-ba, én tudtam érte menni, be volt gipszelve a lába térdig, fekvő gipszbe. Amikor beért a beteghordónak adott egy ötszázast..nem tudom, hogy miért, hiszen azért van ott, én biztos egy fityinget nem adtam volna neki, főleg a későbbiek miatt. A pasi vagy 190 centis tagbaszakadt valaki volt. Amikor készen voltunk, megkértem, hogy segítsen nekünk anyut kitolni, beszállni a kocsiba, itt állok a kapu előtt, Kb. 20 métert kellett tolni. Azért lett volna rá szükség, hogy be tudjam tenni a kocsiba, mert emelni nem tudok, rám nem tud támaszkodni. A válaszát hallva azt hittem, rosszul hallok, aszondja; Jó, de a kocsiba maguknak kell elintézni a beszállást.
És emígyen tett, kitolta a hordágyat, anyut lesegítette (kb. lelökte) róla és hátat fordítva elment. Ott hagyott minket, egy méretes asszonyságot törött bokával fél lábon ugrálva és egy utolsó hetes nőt. Már a szememnek sem hittem. Anyu csak hazafelé tartva mondta, hogy adott neki lóvét. Valszeg nem eleget. Ha ezt tudom, biztos, hogy utána megyek.
Szemét, utolsó féregnek tartom és remélem soha többet nem kell oda mennem.

Netuddki. 2010.03.27. 14:50:26

Tegyél panaszt. Ki kell, hogy legyen fügesztve a kórházban hol lehet ilyet. Szerintem mindenképpen írásban tedd meg.
Igaz, hogy ez már rajtad nem segít, de ki tudja még milyen helyzetbe kerülsz. Ha senki nem tesz ilyen dolgokat szóvá, nem fog változni semmi sem.

klacus 2010.03.27. 14:50:52

Szerintem ez vagy kamu.
Miért nem írtad le a kórház nevét?

Egyébként van olyan hogy betegjogi képviselő....

Mi az hogy nem volt orvosod? Ki utalt be? Hogyan kerültél oda? Szóval szerintem ez kamu...

Netuddki. 2010.03.27. 14:52:20

@nudlee: Neked is csak ezt tudom tanácsolni. Ne hagyjátok magatokat.

brusi53 2010.03.27. 15:04:37

Nekem szivmütétemvolt, egy éjjel az intenziven másnap reggelfelvitek az osztályra és azt mondták másszak át az ágyamra,átmásztam és még élek. A beiro is életbe van, mivel irt nem kell mindenért sirni panaszkodni

lioliom 2010.03.27. 15:35:51

A hálapénz is csak ott használ ahol az orvos egyébként is emberséges.Kapsz egy kis plussz szolgáltatást érte.Nekem is többször volt ilyen kiaműtétem,sőt már nagy is.Mindig adtam hálapénzt mindenkinek/orvos,nővér,betegszállító,altatós/,mindig meg is kaptam azokat a plusszokat amikről írtál.Nem tartottam etikusnak,mert mi van ,ha nem telik rá.Ez állandó para is nálam,mi lesz ha nem telik orvosra?De az még gusztustalanabb ami nem rég történt velem a MÁV kórházban.Vastagbél- tükrözés/nem semmi/,pénz előre ,31 éves kis majom/fenn van az iwiwen,járt amcsiban a fél világon,ja kevés a kezdő orvos bér/,pénzt megnéz pofátlanul a borítékban/10.000.-!!!!/!!!!,majd ,mint állat,érzéstelenítő ablakban,egy kedves szava nincs,kapkod/most sem vagyok biztos benne,hogy lelkiismeretesen megnézte e tényleg/,nővér /Ő nem kapta előre,de be volt készítve/arogáns vén maca,teljes megaláztatás,stb.Azóta elgondolkodtam,tényleg a pénz miatt kedves,lelkiismeretes,stb.valaki vagy alapból?Ja és a guta üt meg,hogy adtam neki.

egy maréknyi dollár 2010.03.27. 15:38:59

Szerintem mindenkinek van saját vagy ismerősei "praxisából" néhány horrorisztikus története az egészségügyi ellátással kapcsolatban.
Elbeszélésedben egy,számomra nehezen hihető rész van:a műtét utáni másztatás.Nekem 7,kisebb-nagyobb,altatásban végzett műtétem volt.Mindegyik után addig szólongattak még a műtőben,amíg nem reagáltam.Utána visszasüllyedtem az öntudatlanságba és órák múlva ébredtem az ágyamban.Sosem másztam.Szobatársaimat szintén átpakolta a beteghordó.

deee 2010.03.27. 16:15:04

Nem azért mert nem értek egyet ezzel, hogy udorító, hogy az orvos jattot vár, de egyik mondatban azt mondod akinek "fogadott orvosa" volt az jó szobát kapott, míg téged beraktak valami lyukba. A következőben meg, hogy olyanokkal voltál egy szobában akiknek "fogadott orvosa volt". Hogy van ez akkor?

másikpista 2010.03.27. 16:15:31

Nem biztatásként mondom, de terjed az 1napos sebészet, mindenki jön-megy a saját lábán aztán jóccakát. Nem orvosok találták ki hogy ez a jó, hanem az egészséggazdasági szempontok érvényesülnek. Ahogy látom a hozzászólásokból, sokan csodálkoznának ha látnák hogy megy ez a nálunk pénzesebb országokban

deee 2010.03.27. 16:21:03

@nudlee:

Ötszázzal kár égetni magad. Akkor inkább ne adjon senkinek semmit. Amúgy Én ezt támogatom. Ha nem adna _senki_, akkor fel se merülne bennük, hogy tartsák a markukat. Csak hát a magyar ember olyan, hogy azért is hajlamos fizetni, hogy 1 percel előbb kapja az ebedjét, azután még büszke is rá, hoyg Ő bezzeg fizetett. Régi cucialista beidegződés, de jó lenne leszokni róla.

nudlee 2010.03.27. 16:27:06

@deee:
Olvastad amit írtam, fityula? Nem én égettem magam, az anyukám meg nem volt kórházban 15 éve.
Mellesleg annak az "úrnak" valószínűleg 50 embert kell egy nap hordozni kb., 50x500, számold ki. Te mennyit keresel a fizudon felül egy nap? Okoska.

pepikebaba (törölt) 2010.03.27. 16:38:56

@klacus: A magánorvos is beutal, de mivel nem feltétlen kórházi részlegen van, vagy csak magánkórházban dolgozik a rendelője mellett, nem ő műt. A gyerekorvos is csak beutal, nem ő kezel, a háziorvos is beutal, a szemész is beutal, és a kórházban valaki más műt. Ha SZTK-s utal, akkor még protekció sincs. Úgy látszik, szerencséd volt eddig. Nagyon is valósnak tűnik a történet. Ennél cifrábbat is hallottam/láttam már.

pepikebaba (törölt) 2010.03.27. 16:47:58

@egy maréknyi dollár: Ismerek irtó nehéz szülés utáni "másztatós" sztorit is. Pedig ott sem szoktak másztatni.
És igen, amikor szültem, szó szerint kidobtak a kórházból egy 2 napja szült anyukát, aki maradt volna, mert az egyik befolyásos doki fizetős kínai macájának ágy kellett (és nem volt). Nekem sem jutott ágy, és a dokim szólt az érdekemben, hogy legalább addig tegyenek a nőgyógyászatra és ne kelljen a hordágyon feküdni a szülőszobai folyosón. Amúgy fogadott orvos nélkül ott maradtam volna (ahogy 2 másik ügyeleten szült nő ott is maradt vagy fél napra).

MeeCee 2010.03.27. 16:50:54

@nudlee: anyukád 15 éve külföldön él? Nem ismeri a forint értékét? Az 500 az inkább ne adott volna kategória. Egyébként én sem tartom szükségesnek, az a baj, h mindenki pénzzel tömi őket, ezért el is várják. Plusz pénzt zsebbe azért, h végezze a munkáját? Röhej. Ezzel az erővel az ósanban a pénztárosnak is adni kéne plusz pénzt, amiért szépen bezacskózza a vásárolt dolgokat és esetleg mosolyog.

Intizar 2010.03.27. 17:05:20

@brusi53: Tyühaj, az ám! Olyan is van, aki sortűzt túlélt. Akkor már semmi disznóságért nem panaszkodhatunk, hiszen élünk?

Intizar 2010.03.27. 17:10:47

Gyöngébbek kedvéért: a dolgozó nem végzi el munkáját, amiért a fizetését kapja - ez már eleve marha nagy disznóság.
Ugyanaz a dolgozó kap plusz még "hálapénzt", amit szerintem inkább megvesztegetésnek vagy védelmi pénznek illenék nevezni, lévén hogy kriminális jellegű... pont pont pont... nagy szünet... ÉS MÉG EKKOR SEM VÉGZI EL A DOLGÁT!
Mélyen tisztelt asszonyom (brusi53, valamiért föltételeztem, hogy Ön hölgy) - valóban azt akarja mondani, hogy ez nem disznóság és ne panaszkodjunk érte? Csak azért, mert Önnel még jobban kiszúrtak? Asszonyom, mennyivel értelmesebb vagy barátságosabb ezt mondani, mint azt, hogy kuss, mert CSAK!?

nudlee 2010.03.27. 17:19:17

@MeeCee:

Számold össze, hogy egy nyomorult beteghordónak mennyibe jönne ki, ha mindenki ennyit adna. Ha az 500 forintról van szó,ezzel az erővel ne adj borravalót a kajafutárnak meg a kávézóban, mer az 3500 forintra CSAK 350 ft. Írtam, hogy nem tartottam én sem jó ötletnek, nem értem, hogy miért kell a szarkenésed.
Ismeri a forint értékét, elég értelmes nő, arra gondoltál, hogy az édesanyámnak gondok vannak az értelmi képességével? Kiállítottad magadról a szegénységit.

jolmegaszongya 2010.03.27. 17:39:19

Most megoperáltak vagy nem? Sikerült a műtét? Akkor mi is a probléma? Ennyi jár. Egyébként ha utána néznél, hogy az OEP mennyit fizetett a műtéted után a kórháznak, meglepődnél.
Mint láttad, a kórházban már fűtésre sem nagyon telik, úgyhogy örülj, hogy még van ahol megoperálnak.
A műtéteknél sorrend van, ezt ki kell várni, vsz. nem te voltál az utolsó, ha 13:45kor már sorra kerültél.
Fogalmad sincs arról, hogy egy műtéti sorrendet mi alapján állítanak össze, fogalmad sincs arról, hogy kinek volt valóban fogadott orvosa, csak találgatsz, vagdalkozol. Fogalmad sincs, hogy a másik beteget miért kellett áttenni az ágyba, és te miért voltál annyira jól, hogy magad is át tudtál mászni.Fogalmad sincs róla, hogy ha lett volna fogadott orvosod, nem e még később kerültél volna sorra, mert mondjuk ő például csak akkor ér rá.

jolmegaszongya 2010.03.27. 17:54:19

@pepikebaba: szószerint kidobták? Rögtön az emeletről? Vagy azért levitték a földszintre? És legalább fűre esett?

egy maréknyi dollár 2010.03.27. 18:02:13

@pepikebaba: Elhiszem.Rémületes történetek vannak sajnos.A nehezen szülő asszonyt sem kellett volna másztatni,de ő öntudatánál volt,míg egy altatott beteg nem.
Ez csak amolyan elmélkedés volt,saját tapasztalataim alapján.
Nincs kizárva, hogy egy újabb egészségügyi reform-hullám keretében a betegnek majd a műtőből önállóan kell visszakúszni a kórterembe.
Szomorú, hogy így van.

nemecsekerno_007 2010.03.27. 18:38:18

@nudlee:

Nagyon jól müködik társadalmi szinten az önbecsapás lélektana. Végül is mit csodálkozok. :(
Ezt az egészet (egészségügy, oktatás, közigazgatás) ki kéne b*****ni a picsába és megnézni, hogy mire van szükség és azok alapján csinálni egy teljesen újat. Túl sok embernek van itt nálunk "miheztartási"problémája. Magán TB és nyugdíjszámla, fizetős egészségügy és oktatás. Egyből elválna a sz** a májtól. RESET gomb. Ami az egészségügyben folyik az gyakorlatilag egy latin-amerikai modell, k-európában. Az meg ilyen amúgy. Már csak egy Chavez hiányzik.

nemecsekerno_007 2010.03.27. 18:44:39

@jolmegaszongya:

A magyar társadalom egymástól elvadult egyénekből áll, ez elég jól kidomborodik bárhova néz az ember. Ezért könnyű bármilyen hatalomnak megosztani a társadalmat. A magyarok többsége a saját anyját eladná egy ingyen belépőért és még van pofánk büszkék lenni bármire is amit mi csináltunk Nobel-díjasaink?! Mind elhúzott innen, mert a bele kifordult a kurva nagy vendégszeretetünktől.
Ilyen egy álszent, képmutató bandát. Magyar vagyok és büszke. Természetesen nagy tisztelet a kevés kivételnek.
Most jön az, hogy "dehát csak alkalmazkodni kell" hehhh...
Atomot ide!

Netuddki. 2010.03.27. 18:51:08

@nemecsekerno_007: "Már csak egy Chavez hiányzik."

Az is meglesz hamarosan. :E

deee 2010.03.27. 18:54:50

@nudlee:

"@deee:
Olvastad amit írtam, fityula? Nem én égettem magam, az anyukám meg nem volt kórházban 15 éve.
Mellesleg annak az "úrnak" valószínűleg 50 embert kell egy nap hordozni kb., 50x500, számold ki. Te mennyit keresel a fizudon felül egy nap? Okoska. "

Fityula a Te jó édes...

Tudod a magyarban ennek a szerkezetnek van egy általánosító jelentése is. Amúgy válogasd meg a szavaid. Okoska!

deee 2010.03.27. 18:58:28

@nudlee:

"Ismeri a forint értékét, elég értelmes nő, arra gondoltál, hogy az édesanyámnak gondok vannak az értelmi képességével? Kiállítottad magadról a szegénységit."

Ember, vagy asszony! Te mi a búsnak írsz akárhova is. Főleg internetre, ha nem lehet rá reagálni, mert megsértődsz, mint egy hisztis hároméves?

És anyád nem itt él, ha nem érzi, hogy ötszázat nem ad. Meg te sem.

halbikvera 2010.03.27. 19:19:56

Ez rendszerint egy nagyon hülye magyar beidegződés. Az egész hálapénzes mizéria.

Sajnos voltam már párszor kórházban, többfelé, kisebb-nagyobb műtéteket is el kellett rajtam végezni, úgyhogy nem beszélek mellé.
Én - elvből - soha nem adtam egy fillért sem egyetlen egészségügyi dolgozónak sem. Én sem kapok borravalót a munkahelyemen a feladatomért, ők is megkapják a fizetésüket. Ha az esetleg nem elégséges, az más probléma.

Mégis, érdekes módon mindenhol elláttak. Sokszor futottam bele kimondottan kedves, barátságos orvosi-nővéri személyzetbe is, akik mindenféle ellentételezés nélkül voltak olyanok, amilyenek.
Ezzel szemben mit kap az, aki fizet? Bejön a doki személyesen és megkérdi, hogy van. Nagyszerű.
Az orvos szerintem elsősorban nem azért van ott, hogy bájcsevegjen velem, ha megteszi, tegye, de tényleg, nem várom el. Lehet szigorú, mogorva, lehet olyan, hogy nem is találkozom vele, a lényeg, hogy a dolgát végezze el. Műtsön meg, gyógyítson meg, lásson el.
Ezt meg is teszik. Akinek az kell, hogy körbenyalják, az menjen magánklinikára, vagy fizessen.

Rótbizony Krúzó 2010.03.27. 19:21:25

Egy öreg kollégám mondta:
Szar idő,
Szar világ,
Szar emberek..

Tökéletesen igaza volt...

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.03.27. 20:20:04

friss aranyérműtét utáni varratszedésről kifelemenet beszól nekem a doki, hogy 'mostmár normálisan is mehet ám'
...
hát a jó édes anyukáját!

másikpista 2010.03.27. 20:33:56

Jó hogy szükség van egy ilyen blogra ahol mindenki kedvére kipanaszkodhatja magát, de sztem ez a konkrét eset csak értelmetlen picsogás. Van olyan hely a világon ahol a betegnek nem kell adott esetben néhány órát a műtétre várni, nincs közben túl hideg vagy meleg, a betegápoló alig várja hogy a karjaiba vehesse meg hasonlók. Sokan teljesen el vannak szakadva a realitásoktól

Ungabunga · http://hatter24.hu 2010.03.28. 11:35:03

@Kontárblog: Szegény :S. Hát ez a Magyarország majd csak 150 év múlva fog megváltozni, amikor már nem magyarok lakják. Tökéletes.

one male individual · http://soundcloud.com/cliponville 2010.04.22. 13:01:22

A közelmúltból van sajnos hazai egészségügyes élményem. Anyámat két hete vittük beutalóval a Dél-Pesti kórház sürgősségijére súlyos májkárosodoás gyanújával. 17.45-kor regisztrálták, 23.45-kor jutott be az orvoshoz. Azt mondták, hogy mivel nem vérzik semmije, magánál van és a saját lábán érkezett, annyira nem sürgős eset. A várakozók sokan voltak, de nem túl sokan, az ápolók és orvosok viszony mintha lassított felvételen mozogtak volna. Úgy látszik a sürgősségi ellátás csak az ER és Dr. House jellegű sorozatokban zajlik valóban gyorsan. Hajnali 1.15-re kapott ágyat, de előtte még a belgyógyon az ügyeletes orvosnő leQrt minket, hogy miért most jövünk. Udvariasan helyreraktam a hölgyet, észre is vette magát. Anyám állapota sajnos nem ezen körülmények miatt rossz, de a gyógyítás színvonalának a betegek gyógyulási esélyeitől függetlennül kéne tartósan magasnak lennie. No mindegy, az álmodozást befejezem és lassan indulok anyuhoz a kórházba.. Mindenkinek szép napot és kevés betegségben eltöltött napot kívánok.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása